Radioamatöörit DX-kuuntelijoina
Jari Korhosen laitteistoa

Radioamatöörit DX-kuuntelijoina

Jari Korhosen laitteistoa

Olen monesti miettinyt miksi kuunteluun tarkoitettuja liikennevastaanottimia on tarjolla enää hyvin vähän. Syy lienee siinä, että kiinnostus ja sen myötä kysyntä on hiipunut.

Tämä on uusille kuuntelijoille ikävä tilanne ja monen kiinnostus hiipuu lopullisesti kun joutuu kuuntelemaan kiinalaisilla ”maailmanradioilla”, sillä myös käytettyjen liikkareiden tarjonta on aika niukkaa. Päätellen ainakin siitä että omat myyntiin laittamani liikennevastaanottimet ovat menneet heti, ja puhelin on soinut viikkoja ilmoituksen jälkeen.

Olen ollut SDXL:n jäsen vuodesta 1979 ja siirtynyt sittemin 2010 luvulla amatööritoiminnan pariin. Hämmästykseni on ollut melkoinen huomatessani että ihan perus rigit ( lähetin-vastaanottimet), toimivat mainiosti DX-kuuntelukäytössä. Perusmallit eli ns ” kansanradiot ” Yeasu FT-991 ja Icomin IC-7300 maksavat molemmat 1200-1300 € uutena ja niitä ja niiden edeltäjiä (Icom IC-735) on käytettynä tarjolla muutamalla satasella aika paljon. Ainoa käytännön ongelma voi olla verkkolaite – amatööririgiin pitää yleensä poweri hankkia erikseen, ja siltä vaaditaan 13 volttia ja 20 ampeeria tehoa.

Voi tietysti olla että amatööririgejä käytetäänkin kuuntelussa, mutta lehti ei ole asiaa muistaakseni tuonut esiin. Saattaa jopa olla että osa DX-kuuntelijoista luulee, ettei niitä voi ostaa ilman radioamatöörilupaa. Näin ei tietenkään ole. Laitteista voi irrottaa mikrofonin jos haluaa varmistua ettei vahingossakaan lähetä mitään. Laitteista löytyy GEN- alue jolta löytyy kaikki yleisradiobandit.

Selektiivisyys on mainio ja hienot näytöt ovat kivoja katsella.  Laitan oheen pari kuvaa omasta asemastani ja noista mainituista laitteista. Netistä löytyy paljon materiaalia laitteista ja facebookissa on myös useita radioamatööriryhmiä. Joihinkin niistä tosin kysytään asematunnusta, mutta ei kaikkiin. Sieltä löytyy mm ostetaan/myydään-kirppis.

Useat amatöörit ovat kertoneet oman toimintansa voimakkaasta lisääntymisestä ulkonaliikkumis-ja karanteenimääräyksien takia. Ei sovi unohtaa, että amatöörejä voi kuunnella kuka tahansa. Voi lähettää raportin hamien pitämästä kuuntelemastaan yhteydestä. Melko varmasti saa QSL;n. Omista yhteyksistäni olen saanut useita raportteja ja aina lähtee kortti postiin. Kuuntelija-amatööreillä on monesti oma rekisteröity tunnuksensa. Katso lisää esim SKA ry :  https://sites.google.com/site/oh3swl/

Aiheesta kerrotaan myös sral.fi sivuilla.

Hauskaa kevättä ja pysykää terveenä !

73

Jari Korhonen jäsen 4741

OH3EYR

oh3eyr@sral.fi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2020 Radiomaailma-lehdet, kuusi numeroa. Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 3/2020 ilmestyi 10.6.2020. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 5.8.2020. RM-kansi2/20

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Uusimman WRTH:n hinta on 35 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus: WRTH_2020 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top