Suomen DX-Liitto ry.

Suomen DX Liitto ry. (SDXL)
Annankatu 31-33, C 49 c, 00100 HELSINKI   Puh: 044 0223 030  Email:  Lähetä sähköpostia

Suomen DX-Liitto ry (SDXL) on DX-kuuntelijoiden kattojärjestö, jonka tarkoituksena on edistää DX-kuunteluharrastusta Suomessa. SDXL julkaisee kuusi kertaa vuodessa ilmestyvää Radiomaailma-lehteä, jossa kerrotaan monipuolisesti radioasemista, DX-laitteista ja kaikesta harrasteeseen liittyvästä. Mukana on kuunteluvihjeitä ja uutisia rajattomasta radion maailmasta

SDXL:n tarkoituksena on voittoa tavoittelematta edistää DX-kuuntelun harrastamista julkaisemalla lehden lisäksi muuta alan kirjallisuutta, järjestämällä DX-tapahtumia, harjoittamalla DX-kuunteluun liittyvää tutkimustoimintaa ja neuvontaa, välittämällä jäsenilleen DX-kuuntelussa tarvittavia välineitä sekä levittämällä DX-tietoutta.

Otteita suomalaisen DX-toiminnan historiasta

DX-kerhotoiminta alkoi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Aluksi kerhot olivat paikallisia ja melko pieniä. 50-luvun puolivälin tienoilla ruotsinkieliset radioharrastajat perustivat Helsinkiin DX-kerhon, joka myöhemmin kasvoi muunkin maan ruotsinkielisten harrastajien kerhoksi. Kerholla oli lehti, Attention, joka sulautui myöhemmin DX-kuuntelijaan. Hieman myöhemmin perustettiin suomenkielinenkin kerho, DX-kerho Suomi (myöhemmin Suomen DX-kuuntelijat ry). Heti alkuvaiheessa osana toimintaa oli “DX-kärpänen” lehti, josta myöhemmin kehittyi DX-kuuntelija ja Radiomaailma.

70-luvun alussa SDXK ja kerhot perustivat Suomen DX-liiton kattojärjestöksi suomalaiselle DX-toiminnalle. Liitto julkaisee Radiomaailma-lehteä, jota pidetään yhtenä maailman parhaista alallaan. Vuosittain järjestetään myös kesäkokous, jonka käytännön järjestelyistä vastaa yleensä DX-liiton hallitus ja/tai jokin sen paikallisosastoista tai muista ryhmittymistä.

Vuosikokous

SDXL:n ylin päätäntävalta on vuosikokouksella, joka kokoontuu yleensä maaliskuussa. Kokouksessa käydään läpi edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä päätetään eroavan hallituksen vastuuvapaudesta. Samassa kokouksessa valitaan puheenjohtaja, muut hallituksen jäsenet sekä toiminnantarkastajat alkaneelle vuodelle.

Hallitus

SDXL:n toimintaa johtaa liittokokouksen vuodeksi kerrallaan valitsema hallitus, joka kokoontuu useita kertoja vuodessa. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajat, sihteerin ja taloudenhoitajan. Lisäksi hallitus valitsee toimihenkilöt toimikuntiin ja työryhmiin.

SDXL hallitus 2022

Tehtävä Sähköposti ja nimi
Puheenjohtaja   Antti HemmiläLähetä sähköpostia
1. varapuheenjohtaja   OtsoYlönenLähetä sähköpostia
2. varapuheenjohtaja   Jukka Kotovirta Lähetä sähköpostia
Sihteeri   Pasi Rintamäki Lähetä sähköpostia
Taloudenhoitaja   Risto VähäkainuLähetä sähköpostia
Jäsen   Kari KivekäsLähetä sähköpostia
Jäsen   Jari Lehtinen Lähetä sähköpostia
Jäsen   Ismo Kauppi Lähetä sähköpostia
Jäsen   Lauri Levanto Lähetä sähköpostia

Lähetä sähköpostia klikkaamalla kirjekuoren kuvaa.

Toimikunnat ja työryhmät

Rariteettikomitea

Rariteettikomitea (RaKo) voi auttaa kuuntelijaa aseman tunnistamisessa. 2023 puheenjohtajana on Jim Solatie, jäseninä Jussi Suokas, Antti Aaltonen, Jari Sinisalo ja Hannu Niilekselä.

Maaluettelotoimikunta

Maaluettelotoimikunta (MLT) käsittelee radiomaiden laskentaan liittyviä asioita. MLT:n uusi kokoonpano valitaan myöhemmin vuonna 2023. SDXL:n hallituksen puolelta toimikuntaan kuuluu Lauri Levanto.

SDXL:n myöntämät kunnianosoitukset ja palkinnot

Vuodesta 1985 lähtien SDXL on jakanut ansioviirejä ja tunnustuspalkintoja DX-kuuntelussa ja järjestötoiminnassa ansioituneille jäsenilleen sekä yhteistyökummppaneilleen. Taustatietoa näistä ja luettelo kaikista tunnustusten/palkintojen saajista on nähtävissä täällä.


Top