Ikoninen B-K-antenni

Ikoninen B-K-antenni

Blaw-Knox -yhtiö oli iso teräsrakenteiden ja mastojen valmistaja Pittsburghissa Pennsylvaniassa. Yhtiö tunnetaan kuitenkin paremmin sen erikoisista radiomastoista, joista suurin osa rakennettiin 1930-luvulla Yhdysvalloissa. Vaikka Blaw-Knox rakensi monenlaisia torneja, termi Blaw-Knox-masto viittaa tavallisesti yhtiön epätavalliseen “timanttimuotoiseen” radiomastoon.

Vuoden 1942-mainos väitti, että Blaw-Knox rakensi 70 % kaikista radiomastoista Yhdysvalloissa. Useiden radioasemien logoissa siksi BK-mastot olivatkin yleisiä. ”Timanttimallisen” maston patentoivat Nicholas Gerten ja Ralph Jenner Blaw-Knoxille heinäkuussa 1930.  Aikaisemmat keski- ja pitkäaaltoantennit olivat yleensä mastojen välisiä johtimia. Olennainen ero Blaw-Knox-antennissa oli, kuten moderneissa AM-lähetysmastoissa, että myös itse metallimaston rakenne toimi antennina.  Jotta maston korkeataajuuspotentiaali ei pääsisi oikosulun kautta maahan, tornin kapea alempi pää on asennettu noin 3 metriä leveälle keraamiselle eristeelle, joka oli usein muotoiltu pallon muotoiseksi.

Blaw-Knox-tornin erikoispiirre oli juuri sen laaja rombinen muoto, joka lisäsi sen jäykkyyttä ja vähensi siis haruksien määrää. Blaw-Knox-mastoihin tarvittiin vain yksi sarja eli n. 4 pystytysvaijeria, jotka oli kiinnitetty maston laajaan “vyötäröön”.  Sitä vastoin ns. kapeat mastot vaativat 2 – 4 sarjaa tukivaijereita enemmän, jotka on kiinnitetty eri korkeuksiin, jotta tornista saadaan jäykkä. Vähempien haruksien etuna oli myös yksinkertaistaa antennin sähköistä olemusta, koska johtavat harukset häiritsivät antennin säteilykuvioita.

Harukset tuli siksi eristää hyvin, etteivät ne olisi toimineet lisäantenneina, eivätkä tuhlaisi siksi antennin säteilytehoa. Vaikka eristys maastakin olisi ollut hyvä, harukset voisivat toimia loistehon resonanssina päästämällä radioaaltoja myös muihin suuntiin ja muuttamalla siten radioantennin säteilykuviota. Monissa Blaw-Knox-mastoissa ylempi pyramidaalinen osa oli pidempi kuin alempi, jotta harusten kiinnityspisteet olisivat mahdollisimman alhaalla ja samalla minimoiden niiden häiriöt. BK-antennipatentin toinen etu oli, että antenni voitiin pystyttää kahdessa osassa. Se helpotti tuntuvasti sen pystytystä. Lähin toiminnassa oleva Blaw-Knox – antenni lienee Latviassa, josta oheinen QSL:n kuva todisteena.

https://en.wikipedia.org/wiki/Blaw-Knox_tower

Kari Kallio, Lahti

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top