Radioaaltojen intohimoiset metsästäjät -reportaasi (Seura 38/19)
JHY, JSN, LN ja IKA "Dressmann-kävelyllä" Kisakalliossa (Kuva: Pekka Nieminen, Otavamedia)

Radioaaltojen intohimoiset metsästäjät -reportaasi (Seura 38/19)

Lauri Niemi (LN) lähestyi Liiton puheenjohtajaa kesän korvilla:

”Meillä on mahdollisuus saada iso juttu Seura-lehteen. Teemat löytyvät alempaa. Omassa ihannelistassani olisi:

  • ”Teinipojista äijiksi – 50 vuoden ystävyys”
  • Harrastuksen nimi siis on DX-kuuntelu, joka tarkoittaa ulkomaisten yleisradioasemien nappausta
  • Minkä tahansa harrastuksen saa tuntumaan tylsältä ja tässä ei kannata painottaa ns. ulkoisia tekijöitä, vaan sitä, mitä se on merkinnyt harrastajilleen:
  1. Suurin merkitys on siinä, että harrastuksessa menestyminen on edellyttänyt yhdessä oppimista ja sen kautta kaverisuhteiden syntymistä. Konsulttikielellä verkostoitumista. Oppimista on ollut radioiden virittelyssä ja rakenteluissa, antennien rakentelussa, kielten ja asemien tunnistamisessa jne jne. Kun tällaisia asioita puuhaa vuosikausia, syntyy pysyviä ystävyyssuhteita.
  2. Toinen merkitys on ollut, että suurin osa aktiiviharrastajista on pärjännyt elämässään. Vuosikymmenten takaiset työläis-, pienviljelijä- tai pikkuvirkamieskotien kasvatit ovat lähes säännönmukaisesti tehneet sosiaalisen hyppäyksen.
  3. Tämä on radioamatööritoiminnan ohella niitä harvoja kilpaharrastuksia, joissa 60..70-vuotias voi olla maailman huipulla. Tai aikoinaan, sinne saattoi teinipoikakin nousta nopeasti.
  4. Tämän harrastuksen puitteissa on tehty ionosfäärin käyttäytymiseen liittyvää tutkimustyötä, josta olisi ainekset moneen tohtorinväitöskirjaan. Ja lähes kaikki amatöörivoimin.
  5. Harrasteen korkea taso on herättänyt myös ulkomaisen huomion. Niinpä minä olen antanut puhelinhaastattelun Australiaan ja Argentiinaan, ja CCTV Kiinasta on käynyt kuvaamassa Lapissa tiimimme kuuntelukämppää.
  6. Elävään harrastukseen liittyy myös lukuisia sattumuksia ja seikkailuja. Kenties osa sopii myös perhelehteen painettavaksi.
  7. Yleisellä tasolla: Otsikko voisi olla myös ”He valitsivat oikein”. Eli meillä oli onni valita kiinnostava, kehittävä, haastava, sekä ihmissuhteita rakentava harrastus. Mistä löytää nykyajan teinipojille jotain vastaavaa? ”

Tällainen porukka siis kokoontui elokuun ensimmäinen viikonloppu Lohjalle. Linkin takana toimittaja Oona Komosen ansiokas juttu:

Taajuuksien löytöretkeilijät


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2020 Radiomaailma-lehdet, kuusi numeroa. Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/20 ilmestyy 5.2.2020. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 11.3.2020. RM-kansi6/19

DX-kirjallisuutta

Voit tilata uuden WRTH:n jälleen jäsenmaksun yhteydessä. Hinta 45,10 €, sis. postitus. Teos on maassa joulukuun puolivälissä: WRTH_2020 Tilaa Antenneilla aalloille -perusteos. Hinta DX-Tarvikepalvelussa 19,50 euroa + toimituskulut 9 euroa (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top