Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 5/19

KAUKO KANSSAKUUNTELIJA JA MORAALIN VARTIJAT

Tällä kertaa pääkirjoitus käsittelee hieman vakavampaa aihetta. Jo aiemmin, mutta erityisesti tänä vuonna on korviini kantautunut tapauksia, joissa pitempään harrastanut Liittomme jäsen on katsonut aiheelliseksi “opastaa” omasta mielestään vähemmän valistunutta harrastajaa. Mainittuun opastukseen on kuulunut eri tapauksissa moitteita lokaustyylistä, moitteita lokauksen kohteesta, pahimmassa tapauksessa syytöksiä siitä, että asemaa ei olisi kuultukaan, tai sen jälkeen kun tallenne on saatu kuulolle, syytöksiä siitä että asema onkin kuultu ulkomailla (koska se kuului “liian hyvin”). Myös on arvosteltu jyrkin sanakääntein toisten puhtaasta kuunteluinnosta ja harrasteen palosta syntyneitä blogitekstejä.

Suomalainen dx-moraali on tunnetusti maailmassa korkealla tasolla. Juuri tätä kirjoittaessa tuli esille tapaus, jossa ukrainalainen kuuntelija oli lokannut FM-Listiin japanilaisia ja amerikkalaisia FM-asemia samana aamupäivänä. Asiaan toki puututtiin ja kyseinen kuuntelija sai välittömästi lähtöpassit koko järjestelmästä. Myös nimimerkki Bellabarban tekaistut kuunteluraportit ovat pitkään herättäneet ansaittua hämmennystä.

Korkean moraalin kääntöpuoli on kuitenkin totalitäärinen puhdasoppisuuden varjelu. Maailmalta ei kaukaa tarvitse etsiä maita, joiden kansalaiset on käännytetty kyttäämään toisiaan ja lopputuloksena on pelonsekainen ja lamaantunut ilmapiiri. Jos puoletkaan viime aikoina kuulemistani jutuista ovat totta, voidaan alussa kuvattua ilmiötä hyvin nimittää harrastekiusaamiseksi.

Olemme jatkuvasti tehneet työtä uusien jäsenten hankkimiseksi mm. markkinoimalla harrastetta sisarjärjestöille. Uusia jäseniä meille myös tulee harvakseltaan mutta tasaisesti, jopa niin että vuoden 2019 jäsenmäärä saattaa lopulta jopa ylittää edellisvuoden jäsenmäärän luonnollisesta poistumasta huolimatta.

Olemme kuitenkin olleet huonoja ottamaan jäseniksi ryhtyneitä vastaan: moni asia sisäisessä tiedotuksessamme ei ole tehty uusia jäseniä varten ja meillä on dokumentoimattomia prosesseja ja “viidakon lakeja”, joista vanhatkaan jäsenet eivät ole yksimielisiä. Lisäksi uusien jäsenten tuloksiin suhtaudutaan helposti kyräillen. “Kyllä me osasimme asiat paremmin vuonna kelanauhuri ja taajuusasteikon päälle liimatut tukimerkinnät!”

Jokainen päättää kuitenkin itse mitä ja miten harrastaa ja kenen kanssa. Ja äänestää asiasta omalla jäsenmaksullaan heti jos meidät koetaan liian puritaanisiksi tai muuten vain vihamielisesti muihin suhtautuviksi sediksi. Ilkeyksien huutelu puskista lamaannuttaa ja karkottaa vaivalla haalitut uudet jäsenet hetkessä.

Kiusaamiselle meillä on nollatoleranssi. Lähtökohtaisesti jokainen kuuntelija vastaa itse omista tekemisistään eikä muiden yksittäisten kuuntelijoiden asia ole siihen puuttua. Väitän, että DX-moraali pysyy fiksujen ihmisten kesken korkealla ilman kyttäystäkin; tuskin kukaan tietoisesti haluaa tulla leimatuksi Suomen Bellabarbaksi. Toki yhteisömme voi olettaa että huippusuorituksista on myös olemassa asianmukainen dokumentaatio, kuten tallenne tai QSL.

Meille liittona on kaksi vaihtoehtoa: Hyväksymme edellä mainitun seikan, kannustamme, tuemme ja olemme iloisia muiden jäsenten saavutuksista, vaikkakin alussa vaatimattomista sellaisista. Tai sitten pukeudumme ylipapiston kaapuun ja kärkkäästi tuomme esille, että kanssakuuntelija ei ole voinut kuulla sitä ja sitä asemaa “koska minäkään en ole sitä vielä kuullut”. Ensimmäisessä tapauksessa voimme vielä kasvattaa jäsenmääräämme ja saada innokkaita nuoriakin harrastajia mukaan (kyllä, heitäkin on olemassa, mutta usein ei meidän jäseninä). Tuhat jäsentä ei ole lainkaan mahdoton tavoite. Jälkimmäisessä tapauksessa kutistumme muutaman toisiaan kyräilevän nk. huippukuuntelijoista koostuvan klikin ympärille ja jäsenmäärä tippuu pikkuhiljaa sataan tai sen alle.

Kumman vaihtoehdon Sinä haluaisit?

Jukka Kotovirta


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top