Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 4/19

Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 4/19

LUVASSA HYVIÄ MW-VUOSIA

Tunnetusti auringon aktiivisuus vaikuttaa voimakkaasti keskiaalto- eli MW-kelien syntyyn ja laatuun. Tämä ilmenee lyhytjaksoisesti mm. äkillisinä soihtupurkauksina tai yhden auringonpyörähdyksen jaksoissa (noin 28 vrk), mutta myös keskimäärin 11 vuoden jaksoissa nousevasta ja laskevasta auringonpilkkumäärästä. Juuri nyt syksyllä 2019 olemme matalien taajuuksien kuuntelua suosivan auringonpilkkuminimin kynnyksellä, mahdollisesti jopa jo minimissä (vrt. oheinen pilkkulukuesitys)!

Auringon aktiivisuuden seuraaminen satelliittien välittämien kuvien ym. tiedon avulla onnistuu nykyään kaikilta netinkäyttäjiltä varsin ajantasaisesti. Silti auringon ilmiöiden ja niiden vaikutusten ennustaminen mm. radiokeleihin ovat yhä monelta osin suuria haasteita tieteellekin.

Tuoreissa asiantuntija-arvioissa auringonpilkkuminimin aikahaarukka on niinkin laaja kuin heinäkuu 2019 – syyskuu 2020. Pilkkuluvun tasoitetun kuukausiarvon mukaan määritettävä minimihän selviää vasta paljon ajankohdan jälkeen. Mutta se on jo selvää, että alkaneena MW-kelikautena 2019-2020 ja muutamana seuraavanakin talvikautena erinomainen MW-keli on oleellisesti todennäköisempi kuin moniin vuosiin!

Edellinen auringonpilkkumaksimi osui huhtikuuhun 2014 ja minimi joulukuuhun 2008. Epätieteellinen ja epävirallinen K-indeksien vuorokausimaksimeista laskemani ”KIX-indeksi” oli joulukuun 2008 minimissä 1,5, kun vuoden 2014 maksimin jälkeen toistaiseksi alin KIX heinäkuussa 2019 on vielä 2,3.

Edellisen minimin selvästi paras KIX-indeksi oli joulukuussa 2009 niinkin alhainen kuin 0,9, ja kovaa NA-keliä piisasi. Onkin tavallista, että magneettista häiriöisyyttä maapallolla kuvaavat A- ja K-indeksit ovat minimissään vasta 1-2 vuotta pilkkuminimin jälkeen. Jopa vielä 3 vuotta edellisestä minimistä joulukuussa 2011 KIX oli mainio 1,4. Vertailun vuoksi, syyskuussa 2017 KIX-indeksi oli ennätyskorkea 4,3 ja erään konkarin mukaan TA-keli (Trans-Atlantic) huonoin kokemansa.

Mutta juuri nyt edessä on todennäköisimmin 3-4 mahtavaa MW-kelivuotta, joten on korkea aika virittää antennit ja vastaanottimet kuntoon ja kuulostella ahkerasti keskiaalloilla. Hyviä KIXejä radiokansalle!

Juha Vehmas (JVH)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top