Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 5/2018
Radiomaailma 5/2018 on ilmestynyt

Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 5/2018

BURNOUTIN OIREITA?

Tove Janssonin alkuperäisissä Muumi-sarjakuvissa on kohtaus, jossa Hemuli masentuu syvästi. Syynä masennukseen oli se, että hän oli kerännyt kaikki harvinaiset perhoslajit maailmasta. Yhtäkkiä ei ollut enää haastavia tavoitteita ja Hemulin koko maailma romahti.

Wikipedian mukaan hemulit pitävät rauhasta ja ovat usein kiinnostuneita jostain tietystä aiheesta, eivätkä juurikaan välitä mistään muusta. Heitä esiintyy kasvitieteilijöinä, postimerkkelijöinä, poliisimestareina ja lastenkodin hoitajina. Saattaapa joukossa olla joku DX-kuuntelijakin.

Vuosien varrella olen nähnyt noin viisi syvää masennusta ystäväpiirissä, työyhteisössä ja myös DX-kuuntelijoiden joukossa. Masennus tai burnout on johtunut usein monien tekijöiden summasta ja on usein liittynyt joko liialliseen ärsykkeiden määrään (pitkään jatkunut stressi) tai tunteeseen omasta riittämättömyydestä (taipumus täydellisyyteen tai maailmanparannukseen).

Miten sitten mainiosta harrasteestamme voi saada burnoutin? Varmasti liiallisesta raportoinnista tai datan kaivuusta. Tuntuu, että kukaan European FM Handbookia 80- ja 90-luvulla toimittanut ei halua enää puhua koko harrasteesta. Vaikka ohjelmistoradiot ovat tuoneet monelle uutta virtaa harrasteeseen, näyttää että sen tuoma doping saattaa olla käytetty, kun peruskaurapelto on niitetty puhki, mutta kelit eivät kuitenkaan ole kehittyneet laitteiden mukana. Huonon FM-kesän jäljiltä kuulen paljon kommentteja, joissa jo piilee pieni masennuksen siemen.

Miten tunnistan merkit itsessäni? Jos pelkkä radion avaaminen on kynnys ja tuottaa tunteen, että paljon hauskempaa olisi, jos ei tarvitsisi kuunnella ollenkaan. Yllätin itseni tästä elokuussa.

Lapsiperheissä sovitaan nykyään rajoituksia tietokoneiden kanssa pelaamiseen. Jos tunnistat burnoutin oireita DX-kuuntelussa, kannattaa ehkä harkita samaa ja hellittää hyperharrastamista. Harrasteemme on varmasti elämää suurempi; juuri siksi kannattaa omaa suhdetta siihen varjella ja hoitaa kuten tärkeää parisuhdetta, eli jättää suhteelle myös tilaa hengittää. Näin harraste säilyy alati kiehtovana koko loppuelämän kumppanina.

Jukka Kotovirta


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top