ALT:n kannanotto pistelaskusta

ALT haluaa tuoda julki kantansa pistelaskusta liittohallitukselle. Päätöslauselma oli lähes yksimielinen kuitenkin puheenjohtaja jätti asiasta eriävän mielipiteen.

DX-kuuntelun tekniikka muuttuu jatkuvasti, minkä takia ALT ei pidä tarpeellisena yksityiskohtaisten sääntöjen luomista asemien taltioinnin ja tunnistamisen osalta.

Asemien taltioinnissa ja tunnistamisessa DX-kuuntelijoiden välinen yhteistyö on sallittua. Jokainen kuuntelija on itse vastuussa siitä, että hänen panoksensa on riittävä, jotta hän voi hyvällä omallatunnolla raportoida aseman omana kuuntelusaavutuksenaan.

Asemien raportoinnin suhteen ei ole syytä luopua siitä pitkästä ja kansainvälisestä perinteestä, että DX-kuuntelijan lähettämät raportit ovat henkilökohtaisia ja niihin saadut verifioinnit ovat nimenomaan DX-kuuntelijan yksilöllisiä saavutuksia.

ALT:n mielestä on olennaista, että yhdestä raportoidusta asemasta saatu yksi verifiointi antaa pisteen vain yhdelle kuuntelijalle.

Useampi kuuntelija voi laskea itselleen pisteen samasta verifioinnista vain silloin, kun verifiointi on kollektiivinen nimenomaan aseman aloitteesta. Tällä tarkoitetaan tilannetta, että asema on saanut usealta kuuntelijalta erillisiä raportteja, ja verifioi ne kerralla yhdessä dokumentissa.

Jokainen SDXL:n jäsen voi luonnollisesti harrastaa kuuntelua aivan kuten itse haluaa. ALT:n puolesta jäsenet voivat siis halutessaan lähettää yhteisraportteja ja kerätä yhteisverifiointeja, vaikka se olennaisesti poikkeaakin pitkästä DX-kuuntelun perinteestä. Tällaiset kollektiiviset saavutukset on kuitenkin erotettava selkeästi pistelaskennassa.

SDXL:n liittohallitus on esittänyt, että käytännössä yksilölliset ja kollektiiviset QSL-saavutukset erotettaisiin sarakkeella tai kirjaimella rankissa ja QSL-palstoilla. ALT:n mielestä ehdotettu järjestely ei ole riittävä, vaan yksilöllisiä ja kollektiivisia verifiointeja on laskettava ja verrattava omissa sarjoissaan.

Liittohallitus on lisäksi ehdottanut, että yksikin kollektiivinen QSL kuuntelijalla johtaisi siihen, että kaikki hänen QSL-saavutuksensa merkittäisiin yhteisraportointia edustavalla merkinnällä. Tähän ei ALT:n mielestä ole syytä, vaan yhteisraportointia harrastaneen DX-kuuntelijan QSL-saavutukset voidaan edelleen laskea yksilöllisten saavutusten sarjassa siltä osin kun saavutukset ovat yksilöllisiä. DX-kuuntelija voi siis halutessaan vähentää kokoelmastaan kollektiiviset verifioinnit ja osallistua jatkossakin perinteisiin yksilöllisiä verifiointisaavutuksia edustaviin kilpailusarjoihin.

ALT:n kannanotto ei pyri moralisoimaan tai asettamaan erilaisia DX-kuuntelun käytäntöjä paremmuusjärjestykseen. Kollektiivisessa QSL-keräilyssä panos ja tuotos eivät kuitenkaan ole mitenkään yhteismitallisia yksilöllisten verifiointien kanssa, ja tämä ero on pidettävä jatkossakin selkeänä.

Asemalaskentatoimikunta


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2024 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

Suomen DX-liiton aktiiviset KiwiSDR -asemat

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8073/ NTi MegaDipol MD300DX (V)

SDXL-IIT, Iitti http://sdxl-iit.oh2bua.fi Temporary short dipole

SDXL-LOH1, Lohja: http://sdxl-loh.ddns.net:8073/, 400m beverage 315 ast.

SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä: Mökki romahti, pois linjoilta.

SDXL-VIR, Virrat http://sdxlkiwi7.proxy.kiwisdr.com:8073/ BOG 170m 250°, antenniongelmia, korjataan kun ehditään

Testiasema: Kotka, SDXL-Kotka#1 http://kotisauna.psokiwi.net:8073/, testissä milloin mitäkin, lähinnä antenneja. Ja ei aina linjoillakaan.

Tiedossa olevia muita, jäsenten tai jäsenyhdistysten omia asemia: Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8074/ NTi MegaLoop

FX Enontekiö, Pallas http://pallas-flydog.ddns.net:8075/ Dressler ARA-60

Joensuu MR/Karelia MW DX http://kareliamwdx.ddns.net:8073/ Various antennas 250-600m

Korpilahti RHA2 http://rha2sdr.ddns.net:8074/ long wire 430m@58°

Korpilahti RHA3 http://rha2sdr.ddns.net:8075/ long wire 240m@320°

Kotka Itäranta#1 http://flydog.psokiwi.net:8075/ Mini-Whip by PA0RDT

Kotka Itäranta#2 http://flydog.psokiwi.net:8074/ Wellbrook ALA1530LN

Kotka Itäranta#3 http://flydog.psokiwi.net:8077/ WellGood V3 Active loop, Ø1,60m

Parainen http://oh1rj.proxy.kiwisdr.com:8073/ 80m Horisontaalidipoli

Raisio RHA1 http://rhakiwi.ddns.net:8073/ Folded dipole for 48 or 75m

Tampere TreDXK#1 http://tredxk.no-ip.org:8073/ 80m horisontaalidipoli

Tampere TreDXK#2 http://tredxk.no-ip.org:8074/ Beverages: 2115-1115z 830m@278°, 1115-2115z 340m@60°

Tampere TreDXK#3 http://tredxk.no-ip.org:8075/ long wire 400m@300°   Käyttöohjeet (PDF)

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 2/2024 ilmestyy 25.3.2024 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.5.2024. Radiomaailman ilmestymisaikataulu 2023-2024. RM-kansi 2/24

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2024 hintaan 44 € + toimitusmaksu 7,50 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 49 € sis. postit. Kirjan omistajana pääset käyttämään verkkosovellusta alennettuun hintaan. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2024 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top