ALT:n kannanotto pistelaskusta

ALT haluaa tuoda julki kantansa pistelaskusta liittohallitukselle. Päätöslauselma oli lähes yksimielinen kuitenkin puheenjohtaja jätti asiasta eriävän mielipiteen.

DX-kuuntelun tekniikka muuttuu jatkuvasti, minkä takia ALT ei pidä tarpeellisena yksityiskohtaisten sääntöjen luomista asemien taltioinnin ja tunnistamisen osalta.

Asemien taltioinnissa ja tunnistamisessa DX-kuuntelijoiden välinen yhteistyö on sallittua. Jokainen kuuntelija on itse vastuussa siitä, että hänen panoksensa on riittävä, jotta hän voi hyvällä omallatunnolla raportoida aseman omana kuuntelusaavutuksenaan.

Asemien raportoinnin suhteen ei ole syytä luopua siitä pitkästä ja kansainvälisestä perinteestä, että DX-kuuntelijan lähettämät raportit ovat henkilökohtaisia ja niihin saadut verifioinnit ovat nimenomaan DX-kuuntelijan yksilöllisiä saavutuksia.

ALT:n mielestä on olennaista, että yhdestä raportoidusta asemasta saatu yksi verifiointi antaa pisteen vain yhdelle kuuntelijalle.

Useampi kuuntelija voi laskea itselleen pisteen samasta verifioinnista vain silloin, kun verifiointi on kollektiivinen nimenomaan aseman aloitteesta. Tällä tarkoitetaan tilannetta, että asema on saanut usealta kuuntelijalta erillisiä raportteja, ja verifioi ne kerralla yhdessä dokumentissa.

Jokainen SDXL:n jäsen voi luonnollisesti harrastaa kuuntelua aivan kuten itse haluaa. ALT:n puolesta jäsenet voivat siis halutessaan lähettää yhteisraportteja ja kerätä yhteisverifiointeja, vaikka se olennaisesti poikkeaakin pitkästä DX-kuuntelun perinteestä. Tällaiset kollektiiviset saavutukset on kuitenkin erotettava selkeästi pistelaskennassa.

SDXL:n liittohallitus on esittänyt, että käytännössä yksilölliset ja kollektiiviset QSL-saavutukset erotettaisiin sarakkeella tai kirjaimella rankissa ja QSL-palstoilla. ALT:n mielestä ehdotettu järjestely ei ole riittävä, vaan yksilöllisiä ja kollektiivisia verifiointeja on laskettava ja verrattava omissa sarjoissaan.

Liittohallitus on lisäksi ehdottanut, että yksikin kollektiivinen QSL kuuntelijalla johtaisi siihen, että kaikki hänen QSL-saavutuksensa merkittäisiin yhteisraportointia edustavalla merkinnällä. Tähän ei ALT:n mielestä ole syytä, vaan yhteisraportointia harrastaneen DX-kuuntelijan QSL-saavutukset voidaan edelleen laskea yksilöllisten saavutusten sarjassa siltä osin kun saavutukset ovat yksilöllisiä. DX-kuuntelija voi siis halutessaan vähentää kokoelmastaan kollektiiviset verifioinnit ja osallistua jatkossakin perinteisiin yksilöllisiä verifiointisaavutuksia edustaviin kilpailusarjoihin.

ALT:n kannanotto ei pyri moralisoimaan tai asettamaan erilaisia DX-kuuntelun käytäntöjä paremmuusjärjestykseen. Kollektiivisessa QSL-keräilyssä panos ja tuotos eivät kuitenkaan ole mitenkään yhteismitallisia yksilöllisten verifiointien kanssa, ja tämä ero on pidettävä jatkossakin selkeänä.

Asemalaskentatoimikunta


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top