YLE Satakunta: Maailmanradiosta on vielä muuksikin kuin verkonpainoksi

Ennen vanhaan maailmanradiolla kuunneltiin, mitä muualla maapallolla tapahtuu. Isoimmat asemat ovat siirtyneet nettiin, mutta lyhytaalloille on tilalle tullut uusia asemia eksottisemmista maista.

Vanha radio
Kuva: Anna Sirén / Yle

Vielä 1980-luvulla oli maailmanradio kätevä laite ympärillä olevan maailman tutustumiseen. Vieläkö lyhytaalloilla on toimintaa?

– Kyllähän tuollaiselle vanhalle maiilmanradiolle asemia löytyy, mutta ei nyt niin paljoa mitä silloin 1980-90 -luvuilla, sanoo radioharrastaja Raimo Mäkelä.

Hän toteaa, että nykyään kuitenkin on kuultavissa enemmän asemia eksoottisista maista.

Suosittelisin, että kannattaa mennä melkein keskelle pihaa tai keskelle metsää nykyään, että se kuuluvuus olisi kaikkein parhain.

– Raimo Mäkelä

– Mutta tällaiset suuret asemat kuin BBC, Venäjän ääni tai Amerikan ääni ovat siirtyneet lähes täysin tuonne nettiradioiden maailmaan.

Keskellä metsää kuuluu parhaiten

Maailmanradion käyttäminen ei välttämättä sovellu hektisemmälle kuuntelijalle. Asemien löytäminen ja virittäminen vaatii malttia.

– Suosittelisin, että kannattaa mennä melkein keskelle pihaa tai keskelle metsää nykyään, että se kuuluvuus olisi kaikkein parhain, Mäkelä ohjeistaa.

Mäkelän mukaan nettiradioiden kuuluvuus on joka tapauksessa paljon parempi kuin maailmanradioiden on koskaan ollut. Muutenkin netti valtaa yhä enemmän vanhan maailmanradion asemaa.

– Ja kyllä se radiokanavien määrä on ihan eri luokkaa. Jos lyhytaaltoradiolla löytyy muutama sata hyvin kuuluvaa asemaa, niin netistä löytyy muutama tuhat.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top