YLE Satakunta: Maailmanradiosta on vielä muuksikin kuin verkonpainoksi
Ennen vanhaan maailmanradiolla kuunneltiin, mitä muualla maapallolla tapahtuu. Isoimmat asemat ovat siirtyneet nettiin, mutta lyhytaalloille on tilalle tullut uusia asemia eksottisemmista maista.
Vielä 1980-luvulla oli maailmanradio kätevä laite ympärillä olevan maailman tutustumiseen. Vieläkö lyhytaalloilla on toimintaa?
– Kyllähän tuollaiselle vanhalle maiilmanradiolle asemia löytyy, mutta ei nyt niin paljoa mitä silloin 1980-90 -luvuilla, sanoo radioharrastaja Raimo Mäkelä.
Hän toteaa, että nykyään kuitenkin on kuultavissa enemmän asemia eksoottisista maista.
Suosittelisin, että kannattaa mennä melkein keskelle pihaa tai keskelle metsää nykyään, että se kuuluvuus olisi kaikkein parhain.
– Raimo Mäkelä
– Mutta tällaiset suuret asemat kuin BBC, Venäjän ääni tai Amerikan ääni ovat siirtyneet lähes täysin tuonne nettiradioiden maailmaan.
Keskellä metsää kuuluu parhaiten
Maailmanradion käyttäminen ei välttämättä sovellu hektisemmälle kuuntelijalle. Asemien löytäminen ja virittäminen vaatii malttia.
– Suosittelisin, että kannattaa mennä melkein keskelle pihaa tai keskelle metsää nykyään, että se kuuluvuus olisi kaikkein parhain, Mäkelä ohjeistaa.
Mäkelän mukaan nettiradioiden kuuluvuus on joka tapauksessa paljon parempi kuin maailmanradioiden on koskaan ollut. Muutenkin netti valtaa yhä enemmän vanhan maailmanradion asemaa.
– Ja kyllä se radiokanavien määrä on ihan eri luokkaa. Jos lyhytaaltoradiolla löytyy muutama sata hyvin kuuluvaa asemaa, niin netistä löytyy muutama tuhat.
Vastaa