Suomen ensimmäinen yleisradiolähetys 1923

Suomen ensimmäinen yleisradiolähetys 1923

Radion satavuotisjuhlat jatkuvat. Suomessa merkittävä hetki oli maamme ensimmäinen suurelle yleisölle tarkoitettu Suomessa lähetetty radiokonsertti, joka järjestettiin Nuoren Voiman Liiton talvipäivillä loppiaisena 1923. Opinto- ja harrasteseura NVL:n radiojaoston puuhamiehenä vaikutti turkulainen Leo Lindell.

Tehtailija Kaarlo Lindellin poika Leo (1897-1936) oli matemaattis-luonnontieteellinen lahjakkuus. Hänet vapautettiin matematiikan tunneilta, koska hän oli ehtinyt opetella koko oppimäärän itse. Ensimmäisen maailmansodan aikaan Lindellillä oli Turussa omatekoinen radioasema, jota hän Yleisradion pääinsinöörin K.S.Sainion mukaan käytti välittämättä venäläisistä sota-aluksista ja paikallisesta lennätinasemasta, jotka olivat hyvin selvillä luvattoman radioaseman olemassaolosta. Yhdessä Ilmari Jäämaan kanssa hän ryhtyi vetämään Nuoren Voiman Liiton teknillistä harrastuspiiriä, jolle valtioneuvosto elokuussa 1921 antoi valtuudet myöntää amatöörikokeilulupia.

Loppiaisena 1923 messuilla langaton lähetysasema ja vastaanottoasema sijaitsivat Ratakadun vastakkaisilla puolilla parinsadan metrin päästä toisistaan. Messupaikalle Helsingin Normaalilyseoon eli Norssiin rakennettiin vastaanotinpöytä, jota koristi näyttävä katosta roikkuva looppiantenni. Lähetinputkia ei tietenkään ollut vielä käytössä, joten lähetin toteutettiin kahdella Philipsin vastaanottoputkella.

Tarkkailija huomioi, että ”äänet kuuluivat hyvin selvästi – ei tosin erittäin kovina – yli koko ihmisiä täynnä olevan huoneen.” Valokuvasta näkee, että PA-vahvistimen virkaa toimittivat kaksi torvikaiutinta, joiden kantomatka suuressa salissa jätti toivomisen varaa. Se oli voimakkainta äänentoistoa, mitä vuoden 1923 tekniikka kykeni tarjoamaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut kidekuulokkeet.

Viikonlopun aikana järjestetyt kuusi radiokonserttia olivat täydellinen menestys. ”Yleisöä tulvi paikalla pitkin päivää ja Leo Lindell itse selitteli kiinnostuneelle kuulijakunnalle suurta tuntematonta.”

Tästä alkaen radion popularisoiminen Suomessa tapahtui hyvin nopeasti. Heinäkuussa 1923  Suomen Messuilla Helsingissä Radiojoukkojen koelaboratorio lähetti joka päivä kolme vajaan tunnin mittaista radiokonserttia, joita yleisö sai kuunnella Ratakadun kansakoululla. Kesällä 1923 radio saapui myöskin Tampereelle. Arvi Hauvosen Tampereen Radio 3NB oli jo kesällä lähettänyt Lepolan huvilasta radiokonsertteja 10 watin teholla, mutta kuuluvuus parani roimasti marraskuussa, kun asema sai uudet tilat Tampereen Puhelinosuuskunnan talon ullakolla. Lokakuussa oli vuorossa Viipuri. Suojeluskunnan iltamissa oli tarjolla ”Palkintojen ja kuntoisuusmerkkien jako, karkeloa, sekä ensimäisen kerran Wiipurissa yleinen radiokonsertti, jonka suojeluskunta järjestää”.

Vuoden 1923 päätteeksi radiosta oli tullut niin tavanomainen kapistus, että Hedengrenin sähköliike Helsingin Erottajalla saattoi releoida Lontoosta lähetettyä radiokonserttia puhelimen välityksellä. Langan toisessa päässä Uuden Suomen toimituksessa todettiin, että ”soitto kuului oivallisesti, vaikka puhelin sanotussa liikkeessä sijaitsi radiovastaanottohuoneen viereisessä huoneessa. Myöhemmin kuultiin vielä orkesterisoittoa, laulua ja puhetta Manchesteristä.”

Kirjoitus on lyhennelmä artikkelista, joka ilmestyy Radiomaailman numerossa 1/2023.


5 comments on “Suomen ensimmäinen yleisradiolähetys 1923
 1. Jari Lehtinen sanoo:

  Olemme saaneet uusia tietoja, jotka viittaavat siihen, että Suomen ensimmäinen julkinen yleisradiolähetyskokeilu tapahtui vuonna 1921.
  Asiaan palataan seuraavassa Radiomaailman numerossa.

 2. Jape sanoo:

  Turkulainen Leo Lindell järjesti ensimmäisen “yleisradiolähetyksen” Suomessa Nuorten Voiman Liiton (NVL) vuosi­kokouksen yhteydessä 6.-8.1.1922 järjestetyillä radioharrastajien “messuilla” eli Turun radionäyttelyssä! Tämä ensimmäinen radiokonsertti toimeenpantiin Lindell’in laitteilla Turun Suomalaisessa Lyseossa pidetyssä iltajuhlassa. Lähetyslaitteet olivat kadun toisella puolella olevassa Kauppaopistossa. Vuotta myöhemmin, 6.-7.1.1923,Lindell järjesti yleisen radiokonsertin NVL:n talvipäivillä Helsingissä, jota tilaisuutta on monissa kirjoituksissa toisiaan kopioiden mainittu Suomen ensimmäiseksi yleisradiolähetykseksi.

  Radiomestari Topi Matilainen suoritti myös yleisradiolähetyskokeiluja vuosina 1925-1927 Turun Laivastoaseman Vähä-Heikkilän radioasemalta.

  https://www.turunradioseura.fi/yhdistyksemme/historiaa/turun_ensimmainen_radioasema/

  • Jari Lehtinen sanoo:

   No tässä on aivan selvää sanaa. Kiitoksia tästä!

 3. Timppa sanoo:

  Teillä on merkillisen huonot tiedot. Kannattaa tutkia nykyajan lähteitä.

  “Turkulainen Leo Lindell järjesti Suomen ensimmäisen yleisen radiokonsertin Nuoren Voiman Liiton (NVL) vuosi­kokouksessa 6.-8.1.1922 järjestetyillä radioharrastajien messuilla. Messut pidettiin Turussa, Turun Suomalaisella Lyseolla (Maariankatu 9) jossa toimii nykyisin ruotsinkielinen alakoulu Cygnaeus skola”

  https://raimomakela.fi/suomen-radiohistoriaa-vuosilta-1914-1929/

  • Jari Lehtinen sanoo:

   Asia ei ole selvä. Lehdessä julkaistussa täyspitkässä versiossa esittelen vuoden 1922 Turun konsertin, ja totean että kyseessä näyttäisi olleen vastaanottodemonstraatio. Raimo Mäkelän sivulla siteeratussa Forssan Lehden uutisessa ei puhuta radiolähettämisestä mitään. Sen sijaan erilaisia vastaanottolaitteita oli paikalla runsaasti, ja niitä esitellään seikkaperäisesti. Jos paikalla olisi ollut lähetin, niin asiasta kiinnostunut toimittaja olisi varmaankin kirjoittanut siitä.

   Nuoren Voiman Liiton omissa julkaisuissa (Nuori Voima 1923, 1937) todettiin varmoin sanankääntein, että Helsingin messuilla 1923 ”yleisö langattoman lennättimen avulla ensi kertaa Suomessa sai kuulla soittoa” ja ”Tämä oli ensimmäinen yleisradiolähetys Suomessa ja se onnistui yli odotusten.”

   Jos samat tekijät onnistuivat lähetyksessä vuotta aiemmin Turussa, niin siitä olisi hauska nähdä todisteita.

   Yritin lähettää muutamia artikkeleiden eripainoksia, mutta sähköpostiosoitettasi ei kuulemma ole olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2024 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

Suomen DX-liiton aktiiviset KiwiSDR -asemat

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8073/ NTi MegaDipol MD300DX (V)

SDXL-IIT, Iitti http://sdxl-iit.oh2bua.fi Temporary short dipole

SDXL-LOH1, Lohja: http://sdxl-loh.ddns.net:8073/, 400m beverage 315 ast.

SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä: Mökki romahti, pois linjoilta.

SDXL-VIR, Virrat http://sdxlkiwi7.proxy.kiwisdr.com:8073/ BOG 170m 250°, antenniongelmia, korjataan kun ehditään

Testiasema: Kotka, SDXL-Kotka#1 http://kotisauna.psokiwi.net:8073/, testissä milloin mitäkin, lähinnä antenneja. Ja ei aina linjoillakaan.

Tiedossa olevia muita, jäsenten tai jäsenyhdistysten omia asemia: Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8074/ NTi MegaLoop

FX Enontekiö, Pallas http://pallas-flydog.ddns.net:8075/ Dressler ARA-60

Joensuu MR/Karelia MW DX http://kareliamwdx.ddns.net:8073/ Various antennas 250-600m

Korpilahti RHA2 http://rha2sdr.ddns.net:8074/ long wire 430m@58°

Korpilahti RHA3 http://rha2sdr.ddns.net:8075/ long wire 240m@320°

Kotka Itäranta#1 http://flydog.psokiwi.net:8075/ Mini-Whip by PA0RDT

Kotka Itäranta#2 http://flydog.psokiwi.net:8074/ Wellbrook ALA1530LN

Kotka Itäranta#3 http://flydog.psokiwi.net:8077/ WellGood V3 Active loop, Ø1,60m

Parainen http://oh1rj.proxy.kiwisdr.com:8073/ 80m Horisontaalidipoli

Raisio RHA1 http://rhakiwi.ddns.net:8073/ Folded dipole for 48 or 75m

Tampere TreDXK#1 http://tredxk.no-ip.org:8073/ 80m horisontaalidipoli

Tampere TreDXK#2 http://tredxk.no-ip.org:8074/ Beverages: 2115-1115z 830m@278°, 1115-2115z 340m@60°

Tampere TreDXK#3 http://tredxk.no-ip.org:8075/ long wire 400m@300°   Käyttöohjeet (PDF)

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 2/2024 ilmestyy 25.3.2024 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.5.2024. Radiomaailman ilmestymisaikataulu 2023-2024. RM-kansi 2/24

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2024 hintaan 44 € + toimitusmaksu 7,50 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 49 € sis. postit. Kirjan omistajana pääset käyttämään verkkosovellusta alennettuun hintaan. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2024 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top