Suomen DX-Liiton varhaisimmat jäsenlehdet nyt uudella saitilla!

Kuten kesäkokouksessa viime sunnuntaiaamuna kuulolla ollut poppoo jo kuulikin, ollaan päästy siihen pisteeseen, että ensimmäiset tekstihakukelpoiset PDF-jäsenlehdet (DX-kärpänen, DX-aaja, DX, DX-kuuntelija) vuosilta 1958…1966 olivat viimeistelyjä vaille valmiit. No, nyt on lanseerauksen hetki koittanut.

Jo 2012 kesiksen yhteydessä pidettiin pienellä porukalla kokous digitointihankkeen käynnistämiseksi (tästä myös paperilehdessä lisää). Joka tapauksessa, tavoitteena oli Suomen DX-Liiton jäsenlehtien skannaaminen yhtenäiseen ja hakukelpoiseen sähköiseen arkistoon. Loppukäyttäjinä olisivat SDXL:n jäsenmaksun suorittaneet. Aikataulutavoitetta ei asetettu, sillä lopputuloksen laatu katsottiin tärkeimmäksi asiaksi, kun puhutaan kuitenkin n. 55 vuoden tuotannon jälkikäsittelystä.

Jo ensimmäisiä monistelehtiä tekemässä ollut Jyrki K. Talvitie (JKT) määritteli osuvasti, että olennaisinta on luettavuus, eli että ei anneta kulloisenkin kirjapainotekniikan rajoittavuuden häiritä, vaan välitetään se, mitä kirjoittajat ovat alun perin tarkoittaneet kertoa. Toisena tärkeänä asiana tulisi tekstin hakukelpoisuus. Koska normikopiointi PDF:ksi ei riittäisi, hankittiin Liitolle Erkki Paateron (EP) huutokauppalahjoituksen turvin lisenssejä tekstintunnistusohjelmalle, jolla homman pystyy tekemään. Kunnolla vauhtiin päästiin vuosi sitten, kun ”vanha” ammattimies – pedantti sellainen – Pentti Stenman (PS) saatiin mukaan. Myös SSS on ollut digitoimassa PS:n ja allekirjoittaneen ohella.

Jäljempien vuosien osalta julkaisuaikataulu on vielä selvittelyssä, mutta kaikki Liiton lehdet kyllä sähköiseen muotoon saatetaan. Nyt mennään vuodessa 1977 (myös Sunspotit on Pena jo digitoinut!). Ottaisimme mielellään hommaan uusia pitkäjänteisyyttä ja ”lehmän hermot” omaavia henkilöitä, joilla ennen kaikkea olisi riittävästi aikaa puuhalle. PS:llä ennätys yhden lehden digitoimisessa kaikkine vaiheineen on 3-4 tunnin tienoilla. Yksi lehti päivässä on jo huippusuoritus, vuosikerta kuukaudessa erittäin hyvä. Eli te asketismiin taipuvat henkilöt, ilmoittautukaapa PRI:lle tai PS:lle! Ohjeistusta löytyy ja lisenssejä on vielä 2-3 kpl vapaina. Myös oikolukijoille voisi töitä löytyä, sillä tekstintunnistustarkkuus jää käytännössä noin 90..95 % luokkaan. Tämä oikolukumenettelytapa täytyisi vielä miettiä, kun ei ole kokeiltu käytännössä.

Mutta sitten toinen, sivutyönä (!) syntynyt asia. Koska jäsenlehdille tarvittiin helppokäyttöinen julkaisualusta, päädyttiin lopulta siihen, että avataan kokonaan uusi nettisaitti. Sellainen, joka ei vaadi ylläpitäjiltä syvällisempää ohjelmisto-osaamista. Nykyisen saitin (sdxl.org) ja varsinkin Online Login pyörittämiseen on Risto Kotalampi (RKO) silloin tällöin kuulutellut mm. PHP- ja Perl-osaajia, mutta eipä ole tukea hänelle kuulunut… Niinpä kotimaiselta palveluntarjoaja Sigmaticilta otettiin keväällä 10 GB web-hotellitila, jonne on 100 päivässä harrastajavoimin pystytetty uusi saitti www.sdxl.fi. Se korvaa siis sdxl.org:in. ulkoasun ja responsiivisuuden eri käyttöalustoilla ollessa keskeisiä ulospäin näkyviä asioita.

Muilta osin uuden sivuston sisältö on pitkälti sama kuin sdxl.org:in. vaan pidemmän päälle toiveena on, että sivusto pysyy eläväisenä jäsenten suoran osallistumisen kautta, ei niinkään kenenkään päivittäisen ylläpidon tuloksena. Ts. pyrkimys on luoda sivustolle mm. toimivat ja monikäyttöiset blogi- ja pulinaboksi-osiot (joihin pääsisi ennen pitkää osallistumaan myös sähköpostin kautta). Vaan tämänkin puolen kehittämiseksi tarvittaisiin vereksiä voimia, sillä pienellä porukalla on tosiaan uutta saittia nyt otona puuhattu, kiitos siis PS:lle, JJH:lle, TAK:lle, JMN:lle ja MR:lle, jotka ovat olleet mukana tekemässä ja/tai ideoimassa. Eli WordPress-sisällönhallintajärjestelmää tuntevat ja asiaan kiinnostusta tuntevat, ottakaapa tästäkin yhteyttä allekirjoittaneeseen!

Myös sdxl.org jää toivon mukaan olemaan pitkäksi aikaa mm. kattavan ja toimivan sähköpostijärjestelmän,  DXClusive-arkiston ja eräiden paikallisosastosivujen takia. Toivottavasti Ristolla riittää edelleen tämän puolen  säilyttämiseen rahkeita, vaikka milloinkaan hän ei ole näistä palveluista laskua lähettänyt!  Niin ikään, esimerkiksi alasvetovalikoihin perustuvan tietokantapohjaisen QSL-ilmoituspalstan kehittelyyn tarvittaisiin paitsi Riston tukea, myös em. uusia voimia. No, viime vuonna QSL:iä ilmoitti eri palstoille vain 30 henkeä eli 5-6 % jäsenistöstä, mutta jotain tuon suuntaista kannattaa varmaan miettiä, että pysytään kehityksessä mukana.

Kuten alkuperäisissä tavoitteissa mainittiin, jäsenlehtiarkisto on tarkoitettu lisäarvoksi nimenomaan SDXL:n jäsenille, jäsenmaksuahan on jouduttu nostamaan reilusti. Siksi, vaikka uusi sivusto muuten avoin onkin, jäsensivuille tarvitaan rekisteröityminen ja sitä kautta käyttäjätunnus ja salasana, joita kysytään Jäsensivut-osion jäsenlehdet- ja Pulinaboksi-alasivuille pyrittäessä. Kokeilkaa, ja älkääpä hermostuko, jos ei ihan samalla tunnilla ehditä odotettavissa olevien ensipäiväruuhkien takia kuittaamaan oikeuksia sivuille. Lomakin on nyt loppu…


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2024 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

Suomen DX-liiton aktiiviset KiwiSDR -asemat

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8073/ NTi MegaDipol MD300DX (V)

SDXL-IIT, Iitti http://sdxl-iit.oh2bua.fi Temporary short dipole

SDXL-LOH1, Lohja: http://sdxl-loh.ddns.net:8073/, 400m beverage 315 ast.

SDXL-MAA, Maakeski, Super-KAZ 220°

SDXL-VIR, Virrat http://sdxlkiwi7.proxy.kiwisdr.com:8073/ BOG 170m 250°, antenniongelmia, korjataan kun ehditään

Testiasema: Kotka, SDXL-Kotka#1 http://kotisauna.psokiwi.net:8073/, testissä milloin mitäkin, lähinnä antenneja. Ja ei aina linjoillakaan.

Tiedossa olevia muita, jäsenten tai jäsenyhdistysten omia asemia:

Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8074/ NTi MegaLoop

FX Enontekiö, Pallas http://pallas-flydog.ddns.net:8075/ Dressler ARA-60

Joensuu MR/Karelia MW DX http://kareliamwdx.ddns.net:8073/ Various antennas 250-600m

Korpilahti RHA2 http://rha2sdr.ddns.net:8074/ long wire 430m@58°

Korpilahti RHA3 http://rha2sdr.ddns.net:8075/ long wire 240m@320°

Kotka Itäranta#1 http://flydog.psokiwi.net:8075/ Mini-Whip by PA0RDT

Kotka Itäranta#2 http://flydog.psokiwi.net:8074/ Wellbrook ALA1530LN

Kotka Itäranta#3 http://flydog.psokiwi.net:8077/ WellGood V3 Active loop, Ø1,60m

Parainen http://oh1rj.proxy.kiwisdr.com:8073/ 80m Horisontaalidipoli

Raisio RHA1 http://rhakiwi.ddns.net:8073/ Folded dipole for 48 or 75m

Tampere TreDXK#1 http://tredxk.no-ip.org:8073/ 80m horisontaalidipoli

Tampere TreDXK#2 http://tredxk.no-ip.org:8074/ Beverages: 2115-1115z 830m@278°, 1115-2115z 340m@60°

Tampere TreDXK#3 http://tredxk.no-ip.org:8075/ long wire 400m@300°

Käyttöohjeet (PDF)

Teksti-TV:n viimeisimmät lokiasemat

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 3/2024 ilmestyy 3.6.2024 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 7.8.2024. Radiomaailman ilmestymisaikataulu 2023-2024. RM-kansi 3/24

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2024 hintaan 44 € + toimitusmaksu 7,50 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 49 € sis. postit. Kirjan omistajana pääset käyttämään verkkosovellusta alennettuun hintaan. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2024 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top