Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 3/2019

Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 3/2019

Sunspotin tulevaisuudesta.

Kuten Radiomaailman viime numerossa kerrottiin, lehtemme ajankohtaisosan Sunspotin toimituksessa tapahtuu muutoksia, kun Ilkka Martikainen lopettaa Utility-lokin toimittamisen ja Vesa Hienonen puolestaan luopuu Aasia-lokista. Kiitokset kummallekin pitkäaikaisesta tomitustyöstä!
Sunspotin toimituskunta on upea esimerkki vapaaehtoistyöstä, jossa toimittajat vuodesta toiseen uhraavaat säännöllisesti vapaa-aikaansa yhteisen päämäärän hyväksi. Viime aikoina on kuitenkin ollut havaittavissa, että työt ovat alkaneet kasautua yhä harvempien harteille, mikä ei ole toivottavaa eikä reiluakaan. Jäsenmäärän vähenemisen ja ikääntymisen myötä uusien toimittajien hankkiminen tuntuu olevan aikaisempaa vaikeampaa. Nuorta polvea on yhä vähemmän ja moni aikanaan toimittajana ollut konkari taas katsoo jo tehneensä oman osuutensa. Toisaalta juuri eläkkeelle jääneillä jäsenillämmehän luulisi liikenevän aikaa tehdä jotain kerhon hyväksi vaikkapa toimittajana.
Kun internetin eri palveluiden ja sosiaalisen median myötä Sunspotin merkitys tiedonvälittäjänä on vähentynyt samalla kun SDXL:n taloudellinen tilanne on heikentynyt, moni kerhossamme on alkanut pohtia, mitä lehden ajankohtaisosan suhteen pitäisi jatkossa tehdä. On esimerkiksi kysytty, onko tarpeellista enää julkaista pitkiä lokeja ja QSL-palstoja paperilehdessä, kun ne voitaisiin siirää verkkoon, josta jokainen voisi halutessaan käydä niitä katsomassa. Jotkut ehdottavat jopa Radiomaailman muuttamista pelkästään digijulkaisuksi. Näiden mielipiteiden vastapainoksi paperilehdellä ja siinä ilmestyvillä lokeilla on myös puolustajansa. Itselläni on kyllä käsitys, että merkittävä osa jäsenistä haluaa ehdottomasti lehtensä edelleen perinteisessä muodossa. Radiomaailman edellisessä numerossa tarjoama mahdollisuus siirtyä vain digijulkaisun tilaajaksi ei herättänyt juurikaan kiinnostusta. Tulee myös ottaa huomioon, ettei sähköinenkään lehti synny itsestään, vaan vaatii sekin tekijänsä sekä vapaaehtoisena että korvausta vastaan tehtynä työnä. Monenlaisia muitakin kysymyksiä tähän problematiikkaan liittyy, ja saattaa olla, että niiden suhteen täytyy tehdä ratkaisuja jo aika piankin. Ehkäpä SDXL:n tulevassa kesäkokouksessa tästäkin aiheesta syntyy rakentavaa keskustelua.
Toistaiseksi Sunspotin ajankohtaisin ongelma on kuitenkin löytää toimittajat noille kahdelle lokipalstalle. Toivottavasti jäsenten keskuudesta jälleen kerran löytyy henkilöitä, jotka ilmoittautuvat kantamaan oman kortensa yhteiseen kekoomme. Juuri siten homma on toiminut vuosikymmenten ajan.

Heikki Aarrevaara


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top