Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 2/2019
RM 2/19

Pääkirjoitus, Radiomaailma-lehti 2/2019

Kimpparaportointi kivenä kuuntelijan kengässä.

Toimin SDXL:n puheenjohtajana vuosina 2013-2016. Ensimmäinen pommi uuden puheenjohtajan pöydälle oli ministeriön päätös leikata valtionapuamme rajusti ja heti toinen jo edellisestä kesästä kytenyt kiihkeä kiista kimpparaportoinnista. Jälkimmäinen nostatti rajuja tunteita puolin ja toisin, ja – kuten nykypolitiikassakin usein on vallalla – esiintyi haluttomuutta edes yrittää ymmärtää toisen osapuolen näkemyksiä.

Asian periaatteellisuuden vuoksi hallitus päätti asiaa pähkittyään viedä sen liittomme ylimmälle päättävälle elimelle eli vuosikokoukselle. Päätös siellä syntyi selvällä ääntenenemmistöllä, ja sen mukaan kimppa- eli yhteisraportointi hyväksyttiin tasavertaisena yksilökohtaisen raportoinnin rinnalle pistelaskennassa.

Vuoden 2018 kesäkokouksessa esitelty jäsenkysely osoitti kuitenkin jäsenistössä laajaa (yli 50%) tyytymättömyyttä tähän päätökseen. Keskusteluissa on vedottu milloin kansainvälisiin käytäntöihin, milloin epäreiluuteen.

Pienenä puolustuksena haluaisin muistuttaa, että päätöksen syvimpänä taustana oli nimenomaan olla mahdollisimman reilu kaikille ja välttää Liiton repeytyminen kahtia tai joukkoero saman tien. Ja mitä tulee kansainvälisiin sääntöihin, niin joka maassa on ihan omansa: esimerkiksi hollantilaiset hyväksyvät pisteiksi sellaiset DX-suoritukset, jotka on tehty missä tahansa muussa maassa, ja taas toisaalla QSLiä ostetaan ja myydään ihan rahalla.

Mutta samapa tuo: viesti on kuultu ja ymmärretty. Hallitus piti kesiksessä lukuisia nokkakusoja nykykäytännön vastustajien ja puolustajien kanssa ja työsti kompromissin, pohjautuen Arto Mujusen jo alun perin ehdottamaan valtiomiesmäiseen vaihtoehtoon. Päätös on tässä alla suoraan pöytäkirjasta:

”[…] tarkennetaan sääntöjä siten, että 1.7.2019 alkaen kuuntelijoilta edellytetään merkinnän ”K” lisäämistä kaikkiin QSL- ja rankki-ilmoituksiinsa, jos he ovat yli päänsä tehneet kimpparaportteja. Ilmoittaminen ei vaikuta kuuntelijan pistemääriin tai sijoitukseen rankissa eli erillistä kimpparankkia ei toteuteta eikä pistelaskua muutoin muuteta. Lehdessä asia huomioidaan /K -merkinnällä nimen jälkeen. Säädös ei tule voimaan takautuvasti, vaan koskee ainoastaan 1.7.2019 jälkeen tehtyjä raportteja.”

Käytännössä on ollut pitkälle julkista hiljaista tietoa ketkä ovat kimpparaportointia tehneet, joten tämä käytäntö vain vahvistaa nykytilanteen. Rankkeja ei haluttu lähteä uusimaan, koska sellaiseen urakkaan ei löydy enää tekijöitä ja vanhatkin on riski menettää prosessissa. Tiedän, että monet alun perin kimpparaportointia kannattaneet ja harrastaneet nk. huippukuuntelijat ovat myöhemmin kääntäneet kelkkansa; tämä mahdollistaa heidän jatkaa harrastusta puhdistettuna ”leimasta”. Toisaalta avoimesti kimppaa tehneet tuskin kavahtavat sitä, että asia todetaan virallisestikin.

Kimpparaportointi on yhtä periaatteellinen kysymys kuin esimerkiksi Brexit. Vähemmistö joutuu tyytymään enemmistön tahtoon, vaikka omatunto sanoisi mitä. Jäsenkyselyn tulosten perusteella päätimme nyt kuitenkin muuttaa edellistä päätöstä, koska ”kuuntelijan ääni” oli kiistaton. Ja lopullinen sana pysyy edelleenkin teillä, rakkaat jäsenet: päätöksiä voi aina tarkentaa tekemällä uusia, parempia päätöksiä.

Jukka Kotovirta

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top