Kuuntelija kysyy: Vieläkö asemia raportoidaan?
Harrastuksen pariin palannut kuuntelija, jonka yhteystiedot eivät saapuneet perille (yhteydenottolomake on nyt korjattu), lähestyy toimistoa kysymyksellä:
“Olen aloittanut DX-kuuntelun poikasena vuonna 1979 ja suorittanut radioamatööritukinnon 1983. Palasin tässä viime vuonna pitkän tauon jälkeen radioharrastuksen pariin. Rakensin 600m Beveragen ja ostin RSPdx SDR vastaanottimen ja FT 857D transceiverin. Kirjoitan tätä MW jenkkejä luureista kuunnellen. Tässä vielä kompilaatio muutamasta parin viime viikon aikana kuulemistani jenkeistä: https://vocaroo.com/1j52YVshBM9T
Lähetetäänkö nykyään enää kuunteluraportteja ja saako asemilta QSL kortteja tai muita vahvistuksia? Radioamatööripuolella QSL kortti alkaa olla harvinaisuus ja suurin osa näyttää käyttävän eQSL palveluita.”
Moi!
Hienostihan nuo jenkit ovat kuuluneet, vaikka kelit on olleet hämmentävän vaihtelevat. Toiset haukkuu, toiset kuuntelee asemia.
Kotimaanasemien vastaukset ovat nykyään 98-prosenttisesti sähköpostikuittauksia. Joillakin asemilla on eqsl käytössä, mm. Kiinan ja Iranin ulkomaanpalveluilla. Merkittävä poikkeus on Japani, joka vastaa perinteisessä postissa korteilla, tarroilla, yms.
Aiemminkin tiedettiin, että kuunteluraportti on asemille kuriositeetti, johon vastataan PR-mielessä. Nyt, kun saatavilla on webbivastaanottimia, joista voi monitoroida signaalin itse ympäri maailmaa, niin kuunteluraportilla ei ole raporttina enää sitäkään vähää merkitystä. Kuuntelijakirjeistä, joissa kommentoidaan ohjelmaa, ovat asemat aina kiinnostuneita.
Raportteja lähetetään nykyään hyvinkin ahkerasti. Monessa mielessä nyt on eletty keskiaaltokuuntelun kultakautta. Eurooppalaiset asemat ovat kadonneet ja hyviä nappauksia voi tehdä nyt Etelä-Suomessakin. Vuoden 2021 QSL-kilpailun kärjessä ollaan tällä hetkellä 704 vastauksella – siis yhdessä vuodessa.
Ongelmana on lähinnä nyt, kuinka saadaan raportti oikeaan osoitteeseen oikean henkilön sähköpostiin. Facebookin messengeriä, Whatsappia ja jopa Twitteriä on toisinaan hyödynnetty menestyksellisesti raportoinnissa.
Kysymykseen vastasi Jari Lehtinen (JLN). Vastaamme mielellämme muihinkin kysymyksiin DX-kuuntelun tiimoilta. Kysymykset voi lähettää sähköpostilla osoitteella toimisto@sdxl.fi tai tämän sivuston palautelomakkeella.
Vastaa