Kiwit suosiossa

Kiwit suosiossa

Radiomaailman 1/2021 pääkirjoitus

Suomen DX-liiton delegaatio osallistui erilaisiin messutapahtumiin useaan otteeseen viime vuosikymmenellä. Kiersimme muun muassa Model Expossa ja erilaisilla nuorisomessuilla esittelemässä radioaaltojen ihmeellistä maailmaa ja harrasteemme sai osakseen ihmetystä ja paljon kysymyksiä. Monien mielestä ulkomaisia radioasemia ei ollut mitään järkeä kuunnella heikolla signaalilla radion kautta. Spotifyn ja Youtuben kautta kuulisi helposti musiikkia ympäri maailmaa ja ulkomaan uutiset löytyisivät helposti netin kautta. Kerroimme, että useimmille harrastajille tärkeintä onkin harvinaisen signaalin nappaaminen. Tästä huolimatta uusia jäseniä ei näistä tapahtumista juurikaan saatu. Lopulta tulimme yhdistyksen hallituksessa johtopäätökseen, ettei harrasteen markkinointityötä tällä vuosituhannella kannata enää tehdä samalla volyymilla suurelle yleisölle. Sen sijaan on parempi keskittyä nykyisten jäsenten palveluun ja tehdä entistä enemmän yhteistyötä muiden radioharrastusyhdistysten kanssa.

Viime vuoden puolella aloitettu KiwiSDR -projekti on saanut jäsenistön piirissä erittäin hyvän vastaanoton. Laitteilla on ollut hyvin käyttäjiä viime kuukausina. Monilla meistä ei ole mahdollisuuksia koti-qth:ssa omiin hyviin antenneihin. Olen ilokseni huomannut useiden jopa vuosikymmeniä inaktiivisina kuuntelun suhteen olleiden jäsenten saaneen uudelleen kipinän kuunteluun ja mahdollisesti raportointiin. Kiwien maantieteellinen kattavuus on myös parantunut. Viimeisin KiwiSDR -vastaanotin on otettu käyttöön Pallaksella. Vastaanottimien ylläpitoon osallistuville jäsenille kuuluu suuri kiitos. Ilman teitä näin laajan vastaanotinverkoston ylläpitäminen ei olisi mahdollista. Kerrattakoon tässä yhteydessä vielä se, että Liiton Kiwien kautta kuunneltujen ja raportoitujen asemien QSL-vastauksista voi laskea pisteet normaalisti maanosakohtaisilla QSL-palstoilla ja SDXL-rankissa.

Osaltaan harrasteeseemme käytetyn ajan ja kiinnostuksen kasvuun on varmasti vaikuttanut tämä maailmanlaajuinen pandemia. Monilla meistä on ollut enemmän aikaa kotona ja sitä kautta esimerkiksi raportointiin on jäänyt enemmän aikaa. Yhdistyksen jäsenmäärän lasku on ainakin toistaiseksi pysähtynyt. Liiton jäsenmäärä on jopa kääntynyt useiden vuosikymmenten jälkeen lievään kasvuun. Merkittävä osa uusista jäsenistä on DX-kuuntelun uudestaan aloittaneita entisiä jäseniä. Muutos keskiaaltoalueella on viime vuosina ollut merkittävä. Useiden eurooppalaisten voimakastehoisten keskiaaltoasemien lopetettua taajuuksia on vapautunut kaukokuuntelulle ja monet meistä ovatkin tehneet hienoja nappauksia bandilla. Radiomaailma odottaa vain kuulijaansa. Toivottavasti tänä vuonna kesäkokous pystytään järjestämään normaaliin tapaan elokuussa. Paikkana on alunperin viime vuoden kesikseen varattu Teatterihotelli Riihimäki.

 

Antti Hemmilä

puheenjohtaja

 

Radiomaailman numerossa 2/2021 ilmestyy artikkeli SDXL:n kiwi-asemista, niiden ylläpitäjistä, antenneista ja tekniikasta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2024 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

Suomen DX-liiton aktiiviset KiwiSDR -asemat

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8073/ NTi MegaDipol MD300DX (V)

SDXL-IIT, Iitti http://sdxl-iit.oh2bua.fi Temporary short dipole

SDXL-LOH1, Lohja: http://sdxl-loh.ddns.net:8073/, 400m beverage 315 ast.

SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä: Mökki romahti, pois linjoilta.

SDXL-VIR, Virrat http://sdxlkiwi7.proxy.kiwisdr.com:8073/ BOG 170m 250°, antenniongelmia, korjataan kun ehditään

Testiasema: Kotka, SDXL-Kotka#1 http://kotisauna.psokiwi.net:8073/, testissä milloin mitäkin, lähinnä antenneja. Ja ei aina linjoillakaan.

Tiedossa olevia muita, jäsenten tai jäsenyhdistysten omia asemia: Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8074/ NTi MegaLoop

FX Enontekiö, Pallas http://pallas-flydog.ddns.net:8075/ Dressler ARA-60

Joensuu MR/Karelia MW DX http://kareliamwdx.ddns.net:8073/ Various antennas 250-600m

Korpilahti RHA2 http://rha2sdr.ddns.net:8074/ long wire 430m@58°

Korpilahti RHA3 http://rha2sdr.ddns.net:8075/ long wire 240m@320°

Kotka Itäranta#1 http://flydog.psokiwi.net:8075/ Mini-Whip by PA0RDT

Kotka Itäranta#2 http://flydog.psokiwi.net:8074/ Wellbrook ALA1530LN

Kotka Itäranta#3 http://flydog.psokiwi.net:8077/ WellGood V3 Active loop, Ø1,60m

Parainen http://oh1rj.proxy.kiwisdr.com:8073/ 80m Horisontaalidipoli

Raisio RHA1 http://rhakiwi.ddns.net:8073/ Folded dipole for 48 or 75m

Tampere TreDXK#1 http://tredxk.no-ip.org:8073/ 80m horisontaalidipoli

Tampere TreDXK#2 http://tredxk.no-ip.org:8074/ Beverages: 2115-1115z 830m@278°, 1115-2115z 340m@60°

Tampere TreDXK#3 http://tredxk.no-ip.org:8075/ long wire 400m@300°   Käyttöohjeet (PDF)

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 2/2024 ilmestyy 25.3.2024 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.5.2024. Radiomaailman ilmestymisaikataulu 2023-2024. RM-kansi 2/24

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2024 hintaan 44 € + toimitusmaksu 7,50 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 49 € sis. postit. Kirjan omistajana pääset käyttämään verkkosovellusta alennettuun hintaan. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2024 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top