Kimpparaportointi / yksilöllinen raportointi

Kimpparaportointi / yksilöllinen raportointi
– erittely SDXL-Rankissa

Keskustelua kimpparaportoinnista ei ole unohdettu. Asiasta keskusteltiin SDXL:n hallituksen toukokuun kokouksessa ja sen jälkeen.

Yksilöllinen kuuntelu / kimppakuuntelu tuntuu puhuttavan eritoten pisteitä yhä laskevia ja kerääviä DX-harrastajia. Pistelaskumielessä yksilösuoritukset ja joukkuesuoritukset eivät ole vertailukelpoisia. Tämä tuntuu olevan asia, joka harmittaa etenkin yksilöllistä kuuntelua harrastavia jäseniämme.

Käytettyjen vastaanottimien (perinteiset analogiset, digitaaliset, SDR jne.), antennien, Suomen rajojen sisäpuolella olevien kuuntelupaikkojen ja tallennusmuotojen vertailu ja pisteiden eriyttäminen niiden perusteella eri kategorioihin ei johtaisi kuin kaaokseen. Erilaisten kuunteluolosuhteiden ei ole syytä vaikuttaa siihen hyväksytäänkö vastaanotettu QSL tai ei.

Koska pisteet olisi syytä saada paremmin vertailukelpoisiksi pienimmällä mahdollisella vaivalla palstanpitäjille ja -avustajille, SDXL:n hallitus ehdottaa käydyn keskustelun pohjalta, että SDXL-Rankkiin lisätään yksi sarake jokaisen kuuntelijan kohdalle. Sarake ilmaisisi onko kuuntelija DX-uransa aikana a) harrastanut kimpparaportointia ja ilmoittanut niin saatuja QSL:iä, tai
b) kuunnellut ja raportoinut yksilöllisesti ja ilmoittanut niin saatuja QSL:iä.
Joukkuesuoritus (eli kimpparaportointi) merkittäisiin uuteen sarakkeeseen esimerkiksi rastilla tai jollakin kirjaimella (J, K tms.) kun taas yksilökuuntelu jäisi ilman merkintää. Kukin Rankissa olija voisi oman harkintansa mukaan ilmoittaa palstanpitäjälle merkinnän lisäyksen.

Sama merkintä/ilman merkintää ero voisi näkyä myös QSL-palstoilla kuuntelijan nimen ja paikkakunnan jälkeen suluissa. Joidenkin kuuntelijoiden kohdalla tämä merkitsisi sitä, että hän on tiettyä DX-maanosaa kuunnellut, raportoinut ja saanut kyseisen DX-maanosan vastauksia joko yksilönä tai joukkueen jäsenenä. Joukkueen jäsenenä saavutettu yksikin piste yhdestä DX-maanosasta merkitsisi kyseisen kuuntelijan kaikkien rankkipisteiden kuulumista kimpparaportoinnin piiriin.

Näin menetellen DX-kuuntelusaavutukset olisivat paremmin vertailukelpoisia eikä tarvittaisi muunlaista erittelyä, kuten erillisiä rankkeja. Voidaan olettaa, että useimmat Rankin kärkipään kuuntelijat ovat (tai ovat olleet) kimppakuuntelijoita jossakin vaiheessa DX-harrastettaan. Eivät kuitenkaan kaikki. Yksilösuoritukset saataisiin myös selvästi näkyviin tyhjän sarakkeen avulla, vaikka aivan Rankin kärkipaikoilla ei näitä kuuntelijoita ehkä monta olisikaan. Vertailukelpoisuus ja yksilösuoritusten arvostus kasvaisi, joukkuesaavutuksia mitenkään väheksymättä.

Sarakkeiden täyttäminen niin Rankissa kuin eri QSL-palstoilla takautuvasti vuosien ja vuosikymmenten QSL-vastausten jälkeen voi olla ainoastaan suuntaa-antavaa, mutta toivottavasti kiintoisaa pistelaskusta yhä kiinnostuneille.

Kommentteja voi lähettää liiton hallitukselle osoitteeseen hallitus@sdxl.org

SDXL:n hallituksen puolesta,

Arto Mujunen


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top