Juhlaseminaari 1.11.2013-Radio 90 vuotta Suomessa ja Tampereella

Suomalaisen yleisradiotoiminnan 90-vuotispäivää vietetään yleisölle avoimen ja maksuttoman juhlaseminaarin merkeissä perjantaina 1.11.2013 Tampereen yliopiston juhlasalissa. Sähköisen joukkoviestinnän ensiaskeleet Suomessa otettiin vain muutaman korttelin päässä juhlapaikasta 1.11.1923, kun kaupungin sähkölaitoksen insinööri ja radioamatööri Arvi Hauvonen aloitti yleisölle suunnatut säännölliset ääniradiolähetykset Tampereen Puhelinosuuskunnan ullakolta Hämeenkadun varresta.

Seminaari pyrkii valottamaan, miksi juuri Hauvosen asema oli lajissaan ensimmäinen ja miten sen ympärille kasvaneesta Tampereen Radiosta tuli koko maan menestyksekkäin radioasema ennen kansallisen toimijan eli Yleisradion perustamista. Vaikka varhaisten radiopioneerien lähettämät ohjelmat ovat jo ajat sitten karanneet kauas avaruuteen, seminaari esittelee heidän perinnöstään sen osan, joka on tallella museoiden kokoelmissa sekä nyky-Tampereen katukuvassa.

Juhlaseminaarissa kuullaan lisäksi kansainvälisiä näkökulmia radiotoiminnan varhaisvaiheisiin niin Euroopasta kuin Atlantin takaa sekä Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivisen ja viestintäministeri Pia Viitasen ajankohtaiset puheenvuorot kotimaasta. Lopuksi keskustellaan yleisradiotoiminnan tulevaisuudesta. Verkkoviestinnän nopeasta kasvusta huolimatta perinteinen radio ja televisio keräävät edelleen jopa ennätyksellisiä yleisöjä, mutta onko huipulta vain yksi tie eteenpäin?

Tapahtuma myös radioidaan suorana lähetyksenä (Radio Moreeni 98.4 MHz, http://moreeni.uta.fi/). Ajantasainen tieto seminaarin ohjelmasta löytyy verkosta sivulta http://www.uta.fi/cmt/radio90 . Seminaarin järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin sekä Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksiköt, Mediamuseo Rupriikki ja Yle Tampere.

Outi Penninkangas,tutkija
Tampereen kaupunki, Mediamuseo Rupriikki Käyntios. Väinö Linnan aukio 13
Postios.: PL 487, 33101 Tampere
+358 50 341 3262
outi.penninkangas@tampere.fi

Tiedon välitti: KKX


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat loppuvuoden 2020 Radiomaailma-lehdet. Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 6/2020 ilmestyy 2.12.2020. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 6.1.2021. RM-kansi6/20

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Vuoden 2020 WRTH nyt tarjoushinnalla 25 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus: WRTH_2020 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top