DX-kuuntelu jälleen “lööpeissä”

Monilla DX-foorumeilla on jo virinnyt innokasta keskustelua kaukoetenemisestä, kun jäsenemme MSO onnistui tämän kuun alussa kuulemaan ensimmäistä kertaa Suomessa intialaisen FM-aseman. Tämä merkkitapaus on huomioitu nyt valtakunnanuutisia myöten (YLE Pohjois-Karjala 29.8.2013 / Pekka Sivukari):

Radiohistoriaa Tohmajärvellä: Intialaiskanava yllätti harrastajan

Tohmajärveläinen radiokuuntelun harrastaja Markku Sollo sai kuulla elokuun alussa eksoottisen radioaseman lähetystä. Intialaisen FM-radioaseman signaali oli matkannut radioasemalta Pohjois-Karjalaan arviolta 4 400 kilometriä. Vastaavia kuunteluhavaintoja on Suomessa tehty aiemmin vain pari kappaletta.

Tohmajärvellä asuva Markku Sollo harrastaa DX-kuuntelua, eli hän kuuntelee aktiivisesti ja etsii vastaanottimellaan uusia yleisradioasemia maailmalta. Elokuun 1. päivänä hän sai taltioitua intialaisen paikallisradion, BIG 92,7 FM:n lähetystä.

Asemalla on useita eri lähettimiä samalla taajuudella ja Suomea lähin niistä sijaitsee Intian ja Pakistanin rajalla Srinagarissa. Matkaa Tohmajärveltä sinne tulee 4 400 kilometriä. Jos kyseessä onkin radioketjun joku toinen asema, kasvaa välimatka entisestään.

Kaukainen harvinaisuus

Yleisradioasemien kuuleminen näin kaukaa on Suomessa harvinaista. Yleensähän ns. ula-taajuuksilla lähettävien radioasemin lähetykset ovat kuultavissa vain joidenkin kymmenien kilometrien säteellä lähetyspaikasta. Lisäksi muun muassa korkeat maastoesteet voivat heikentää kuuluvuutta.

Markku Sollo on iloinen kuunteluhavainnostaan, sillä vastaavia varmennettuja tapauksia on tätä ennen Suomessa vain pari kappaletta.

– Tämän luokan tapauksia on nyt Suomessa kolme kappaletta. Pisin kuultu FM-asema on toiminut Qatarissa ja seuraavaksi pisin Kanarian saarilla ja nyt on sitten tämä minun intialaishavaintoni.

Markku Sollo kertoo, että kaukaisia FM-asemia voi kuulla nimenomaan kesäaikaan, jolloin auringon säteilyn vaikutuksesta muodostuu satunnaisia heijastuskerroksia ionosfääriin.

– Nämä kerrokset heijastavat radioaaltoja kuin peilit. Tästä johtuen voi kaukaisen paikallisradion kuuluvuus olla voimakas ja lähetys voi kuulua täysin stereona, kertoo Sollo.

Se, miten radiolähetys on kantautunut Intiasta asti, ei ole vielä varmaa. Kyseessä voi olla hyvinkin poikkeuksellinen radioaaltojen etenemismuoto.

Uusi tekniikka auttoi löytämisessä

Vaikka Markku Sollon mukaan tällainen lähetys olisi voinut kuulua millä tahansa vastaanottimella. Sen havaitseminen olisi kuitenkin ollut onnekasta, sillä radioasema häipyi kuuluvista puolen tunnin sisällä.

Aktiiviharrastajana Markku käyttääkin radiota, joka on kytketty tietokoneeseen. Radio mahdollistaa laajemman kuuntelukaistan tallentamisen koneen kovalevylle. Siten kuuntelijan ei itse tarvitse olla koko ajan vastaanottimen äärellä, vaan hän voi kuunnella useiden taajuuksia lähetyksiä myöhemmin.

Antennina Sollolla on tv-antennia muistuttava 5-elemettin suunta-antenni noin kuuden metrin korkeudella maasta.

Linkki alkuperäiseen juttuun: https://yle.fi/uutiset/radiohistoriaa_tohmajarvella_intialaiskanava_yllatti_harrastajan/6804673


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2024 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

Suomen DX-liiton aktiiviset KiwiSDR -asemat

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8073/ NTi MegaDipol MD300DX (V)

SDXL-IIT, Iitti http://sdxl-iit.oh2bua.fi Temporary short dipole

SDXL-LOH1, Lohja: http://sdxl-loh.ddns.net:8073/, 400m beverage 315 ast.

SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä: Mökki romahti, pois linjoilta.

SDXL-VIR, Virrat http://sdxlkiwi7.proxy.kiwisdr.com:8073/ BOG 170m 250°, antenniongelmia, korjataan kun ehditään

Testiasema: Kotka, SDXL-Kotka#1 http://kotisauna.psokiwi.net:8073/, testissä milloin mitäkin, lähinnä antenneja. Ja ei aina linjoillakaan.

Tiedossa olevia muita, jäsenten tai jäsenyhdistysten omia asemia: Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8074/ NTi MegaLoop

FX Enontekiö, Pallas http://pallas-flydog.ddns.net:8075/ Dressler ARA-60

Joensuu MR/Karelia MW DX http://kareliamwdx.ddns.net:8073/ Various antennas 250-600m

Korpilahti RHA2 http://rha2sdr.ddns.net:8074/ long wire 430m@58°

Korpilahti RHA3 http://rha2sdr.ddns.net:8075/ long wire 240m@320°

Kotka Itäranta#1 http://flydog.psokiwi.net:8075/ Mini-Whip by PA0RDT

Kotka Itäranta#2 http://flydog.psokiwi.net:8074/ Wellbrook ALA1530LN

Kotka Itäranta#3 http://flydog.psokiwi.net:8077/ WellGood V3 Active loop, Ø1,60m

Parainen http://oh1rj.proxy.kiwisdr.com:8073/ 80m Horisontaalidipoli

Raisio RHA1 http://rhakiwi.ddns.net:8073/ Folded dipole for 48 or 75m

Tampere TreDXK#1 http://tredxk.no-ip.org:8073/ 80m horisontaalidipoli

Tampere TreDXK#2 http://tredxk.no-ip.org:8074/ Beverages: 2115-1115z 830m@278°, 1115-2115z 340m@60°

Tampere TreDXK#3 http://tredxk.no-ip.org:8075/ long wire 400m@300°   Käyttöohjeet (PDF)

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 2/2024 ilmestyy 25.3.2024 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.5.2024. Radiomaailman ilmestymisaikataulu 2023-2024. RM-kansi 2/24

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2024 hintaan 44 € + toimitusmaksu 7,50 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 49 € sis. postit. Kirjan omistajana pääset käyttämään verkkosovellusta alennettuun hintaan. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2024 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top