Angelin putouksella – Venezuela
Salto de Angel valokuvattuna lentokoneen sivuikkunasta.

Angelin putouksella – Venezuela

Kuva: Salto de Angel valokuvattuna lentokoneen sivuikkunasta.

Jyrki K. Talvitie.

Kahdella eri Venezuelan-matkalla kävin eteläisen Venezuelan sademetsän siimeksessä Orinocon sivujoen Caronín latvoilla viidakkohotellissa, joka on Caronín sivujoen Carroan varrella Saltos de Hachan eli ”kirvesputousten” laguunin rannalla. Paikka on aivan upea kaikessa yksinäisyydessään. Vierellä on valtava ylätasanko, osa La Gran Sabanaa, suurta savannia. Sen tasamaalle on ollut helppo rakentaa lentokenttä, jolle voivat laskeutua nykyaikaiset suihkukoneetkin.

AVENSA-yhtiön DC-9 on laskeutunut Canaiman kentälle.

Silloin kun minä siellä kävin, vuosina 1976 ja 1981, venezuelalainen kotimaan lentoyhtiö AVENSA lensi sinne Canaimaan DC9-koneilla. Koneiden laskeutumispaikalta oli vain kivenheitto viidakkohotellille, missä oli kaikki nykyajan mukavuudet ja mistä oli upea näköala putousten edessä olevalle laguunille, jota reunustivat kullanväriset hiekkarannat. Kaukana horisontissa kohosi alueelle tyypillisiä karstivuoria, joille ovat tyypillisiä kohtisuorat seinämät ja tasalaki. Niiden paikallinen nimi on tepuy.

Tepuy-karstivuoret ovat tyypillisiä maastomuotoja Venezuelan ja Brasilian rajaseuduille.

Canaimaan ei kuitenkaan mennä pelkästään ihailemaan laguunia ja kaukana siintäviä vuoria. Canaiman matkan motiivina on nähdä Salto de Angel eli englanniksi Angel Falls, maailman korkein vesiputous. Jotkut matkatoimistot ovat antaneet mielikuvituksensa laukata estoitta ja väittävät, että nimi tarkoittaisi ”enkelten putous”. Ei sinne päinkään! Kerrotaanpa tosiasiat. Jos tarkoitus olisi antaa kuva ”enkeliputouksesta”, Angel-nimen A:n päällä olisi painomerkki eli siis Ángel. Mutta kun ei ole. Se Angel on nimittäin löytäjän sukunimi eikä mikään enkeli.

Vuonna 1933 yhdysvaltalainen kullanetsijä, seikkailija ja ”puskapilotti” Johnny (Jimmie) Angel oli lentäen liikkeelle Venezuelan eteläosissa. Alue on tunnettu vaikeakulkuisuudestaan, eristäytyneisyydestään ja rehevästä luonnostaan, joka rajan eteläpuolella Brasiliassa jatkuu Amazonin sademetsänä aina etelään Argentiinan pohjoisosiin asti. Hän löysi tuon putouksen, tai oikeammin toi tiedon sen olemassaolosta nykymaailmalle. Paikalliset inkkarithan olivat putouksen tunteneet jo satoja vuosia elleivät kauemminkin.

Salto de Angel joulukuussa, jolloin vesimäärä on suurimmillaan. Valokuvattu DC-9:stä, joka lentää kanjonissa putouksen editse.

Näin ollen putouksen oikea nimi on Angelin putous, äännettynä ”eindzelin putous”. ”Enkelten putous” se ei voisi olla millään mekanismilla. Espanjaksi se olisi ”Salto de los Ángeles”, mitä se ei siis ole! Kokonaan toinen asia on, että valtaosa venezuelalaisista varmastikin ääntää nimen ”salto de anhel”. Eikö olekin helppoa.

Sherlock Holmesin luoja kirjailija Sir Arthur Conan Doyle julkaisi vuonna 1912 romaanin The Lost World, suomennettuna Kadonnut maailma (1916). Se on sijoitettu Etelä-Amerikkaan suunnilleen Brasilian ja Venezuelan välimaastossa sijaitsevalle ylätasangolle, joka siis voisi olla juuri tämä tepuy-alue.

Oli miten oli, Johnny Angel kuljeskeli näillä seuduilla kullan kiilto silmissään. Kullanetsijänä hän ei näillä seuduilla ollut ensimmäinen, eikä varmasti viimeinenkään. Niitähän on riittänyt. Sen sijaan hänellä oli yksi etu puolellaan muihin verrattuna: hänen kulkuvälineenään oli pieni yksimoottorinen lentokone. Niinpä hän näki paljon sellaista, mitä moni muu ei ollut koskaan nähnyt. Huikein näky oli varmasti se, kun hän lensi pienellä lentokoneellaan Auyantepuy-vuoren editse. Hän näki tavattoman korkean vesiputouksen, jonka vesi leijui alas vuoren reunan yli ja putosi kilometrin matkan alas viidakkoon muodostaen osan Carroa-joen vedestä. Myöhemmät mittaukset ovat osoittaneet putouksen korkeudeksi 1002 metriä.

Auyantepuyn laki

Vuonna 1976 AVENSA:n DC-9 lenteli vielä ohjaamon ovi auki ja matkustaja saattoi käydä ohjaamon ovella kyselemässä lentäjiltä haluamiaan tietoja, milloin oli paras hetki ottaa valokuvia.

Olen itse kahdesti ollut AVENSA:n DC9:ssä sen lentäessä hitaasti kahden tepuyn välisessä kanjonissa taiteillen Salto de Angelin editse. Ensimmäinen kerta tapahtui joulukuussa, toinen kerta huhtikuussa. Joulukuussa putouksessa virtasi runsaasti vettä, huhtikuussa se oli siihen verrattuna pelkkä pieni lirisevä puro, mutta yhtä kaikki näky oli huikaiseva. Kokemus on sikälikin vaikuttava, että tavallisella liikennekoneella harvoin pääsee lentämään vuorien välistä kanjonia kallistellen ja kaarrellen kuin hävittäjäkoneella ikään.

Lento Maiquetían lentokentältä Canaimaan kestää kolmisen tuntia. Siihen sisältyy välilasku Ciudad Guayanassa, Bolívarin osavaltiossa. Se sijaitsee Orinocon päähaaran ja sen merkittävimmän sivujoen Caronín risteyksessä. Ciudad Guayana muodostuu oikeastaan kahdesta kaupungista, jotka ovat eri puolilla jokea: San Félixistä ja Puerto Ordazista. Se on nopeasti kasvanut miljoonakaupungiksi, sillä lähistöllä on rautakaivoksia. Raha liikkuu ja työtilaisuuksia on tarjolla.

Canaiman viidakkohotellista voi tehdä kanootilla ja jalkaisin kolmen päivän mittaisen patikkamatkan Salto de Angelin juurelle, jos haluaa kokea aitoa viidakkotunnelmaa ja viidakossa rämpimisen onnea.

Canaiman hotellin pihalta on upea näkymä kohti Saltos de Hachaa, Kirvesputousta. Taustalla tepuy-karstivuoria.

Olen viime vuosina nähnyt televisiossa useitakin dokumenttifilmejä, joissa aiheena ovat olleet Auyantepuyn laelta hyppäävät liitovarjoilijat. Sen lisäksi olen nähnyt ainakin yhden luontodokumentin, joka keskittyi Auyantepuyn laen ainutlaatuiseen kasvillisuuteen. Siellähän kasvit ovat omassa ylhäisessä yksinäisyydessään ja ovat olleet jo tuhansia vuosia, joten siellä on harvinaisia kotoperäisiä kasveja sekä erikoisia lintuja.

Kun mieleeni tulee Venezuela, ajatukseni siirtyvät oitis Canaimaan ja Salto de Angeliin. Se oli ikimuistoinen kokemus. Caracasista ei mieleeni ole jäänyt mitään ihmeempää; se on tyypillinen liian nopeasti kasvanut lattarisuurkaupunki, jota ympäröi alati kasvava surkeiden slummien kehä, erityisesti La Guairaan johtavan moottoritien varrella, sen oikeanpuoleisella rinteellä. Se on nimeltään Petare ja oli populistipresidentti Hugo Chávezin vankkaa tukialuetta, missä rehottaa köyhyyden lisäksi katujengien ja mafian väkivalta, joka niittää kuolemaa asukkaiden keskuudessa.

Caroníjoki.

Tämän päivän Venezuela on kaiken kattavassa kaaoksessa, jonka on aiheuttanut messiaaksi itsensä ylentänyt laskuvarjojoukkojen evp-everstiluutnantti Hugo Chávez, joka sai huseerata Venezuelassa lähes kaksi vuosikymmentä pidäkkeettömästi. Siinä ajassa Venezuelaan päästettiin 30…40000 kuubalaista, jotka ovat ottaneet käytännössä todellisen vallan kuubalaisen bussikuskin koulutuksella maata nimellisesti hallitsevalta Nicolás Maduro -nimiseltä tolvanalta (espanjaksi bobo). Valtaa pitävä joukkio väärentää vaalitulokset, rosvoaa valtion varoja estottomasti, ylläpitää katuterroria epävirallisten aseistettujen colectivo-jengien avulla ja on päästänyt kolumbialaiset huumekartellit käyttämään koko maata ja sen asevoimia tukenaan huumeiden rahtaamisessa Kuuban kautta Yhdysvaltoihin. Huumeraha on korruptoinut koko hallinnon. Venezuelan oma raha on menettänyt käytännössä arvonsa ja inflaatioprosentti huitelee vähintään kymmenessä tuhannessa prosentissa, korkeammastakin puhutaan. Edes tärkeimpään kotimaiseen tuotantoon eli petroteollisuuteen ei ole investoitu ollenkaan, koneiston on annettu rappeutua ja hyvin palkattuja johtajan virkoja on jaettu poliittisille kannattajille, joilla ei ole minkään valtakunnan pätevyyttä. Öljyn on pudonnut kolmannekseen entisestään. Koko maa on kuilun partaalla.

Auyantepuy on se vuori, jolta maailman korkein vesiputous Salto de Angel putoaa kilometrin matkan.

Onneksi näin, millainen Venezuela oli silloin ennen.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2024 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

Suomen DX-liiton aktiiviset KiwiSDR -asemat

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8073/ NTi MegaDipol MD300DX (V)

SDXL-IIT, Iitti http://sdxl-iit.oh2bua.fi Temporary short dipole

SDXL-LOH1, Lohja: http://sdxl-loh.ddns.net:8073/, 400m beverage 315 ast.

SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä: Mökki romahti, pois linjoilta.

SDXL-VIR, Virrat http://sdxlkiwi7.proxy.kiwisdr.com:8073/ BOG 170m 250°, antenniongelmia, korjataan kun ehditään

Testiasema: Kotka, SDXL-Kotka#1 http://kotisauna.psokiwi.net:8073/, testissä milloin mitäkin, lähinnä antenneja. Ja ei aina linjoillakaan.

Tiedossa olevia muita, jäsenten tai jäsenyhdistysten omia asemia: Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8074/ NTi MegaLoop

FX Enontekiö, Pallas http://pallas-flydog.ddns.net:8075/ Dressler ARA-60

Joensuu MR/Karelia MW DX http://kareliamwdx.ddns.net:8073/ Various antennas 250-600m

Korpilahti RHA2 http://rha2sdr.ddns.net:8074/ long wire 430m@58°

Korpilahti RHA3 http://rha2sdr.ddns.net:8075/ long wire 240m@320°

Kotka Itäranta#1 http://flydog.psokiwi.net:8075/ Mini-Whip by PA0RDT

Kotka Itäranta#2 http://flydog.psokiwi.net:8074/ Wellbrook ALA1530LN

Kotka Itäranta#3 http://flydog.psokiwi.net:8077/ WellGood V3 Active loop, Ø1,60m

Parainen http://oh1rj.proxy.kiwisdr.com:8073/ 80m Horisontaalidipoli

Raisio RHA1 http://rhakiwi.ddns.net:8073/ Folded dipole for 48 or 75m

Tampere TreDXK#1 http://tredxk.no-ip.org:8073/ 80m horisontaalidipoli

Tampere TreDXK#2 http://tredxk.no-ip.org:8074/ Beverages: 2115-1115z 830m@278°, 1115-2115z 340m@60°

Tampere TreDXK#3 http://tredxk.no-ip.org:8075/ long wire 400m@300°   Käyttöohjeet (PDF)

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 3/2024 ilmestyy 3.6.2024 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 7.8.2024. Radiomaailman ilmestymisaikataulu 2023-2024. RM-kansi 3/24

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2024 hintaan 44 € + toimitusmaksu 7,50 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 49 € sis. postit. Kirjan omistajana pääset käyttämään verkkosovellusta alennettuun hintaan. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2024 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top