Vastaanotinvertailua

Vastaanotinvertailua

Olen parina iltana vertaillut MW ja SW alueilla uusimpia dx-vastaanottimiani. Vastaanottimet ovat XHDATA D-808, TECSUN S-2000 ja SDRplay RSPdx. Käytin Panasonic RP-HT010 kuulokkeita.
XHDATAa sekä TECSUNia käytin laitteiden omilla sisäisillä ferriittiantenneillä (MW) sekä omilla piiskaantenneilla (SW). SDRdx vastaanottimen liitin kerrostalon lämpöpatteriverkostoon (MW) sekä 2m ikkunalankaan (SW).

Tulokset

MW ja LW alueet (keskipitkät ja pitkät aallot): TECSUN S-2000 vastaanotin osoittautui parhaaksi, sekä äänenlaadun että herkkyyden suhteen. MW:llä XHDATA D-808 tuli hyväksi kakkoseksi, mutta LW alueella XHDATA on (tunnetusti) lähes mykkä, eikä yhtään LW asemaa kuulunutkaan. TECSUNILLA pari LW asemaa kuului suhteellisen heikosti. SDRdx vastaanottimesta minulla ei ole kovin hyviä kokemuksia MW/LW alueilta. Siihen tarvitsisi ilmeisesti kunnon ulkoantennia.

SW ja amatöörien SSB. Tässä lyhyessä vertailussa (omilla piiskaantenneilla) XHDATA oli paras mutta TECSUN tuli aika lähelle. (Tecsun todennäköisesti hyötyisi enemmän ulkoantennista SW alueella). Amatöörien SSB kuului kaikkein puuhtaammin XHDATA vastaanottimella. Sen sijaan TECSUN:lla on suoraviivainen BFO säätönuppi helpottamaan käyttöä, mutta SSB äänenlaatu on XHDATA vastaanottimella parempi (mutta työläämpi käyttää). SDRdx vastaanottimesta minulla ei ole niin hyviä kokemuksia SW alueelta enkä nyt testannut SSB käyttöä. Tässäkin tapauksessa SDRdx tarvitsisi hyvää ulkoantennia.

Omat johtopäätökseni

TECSUN S-2000. Tulen suosimaan TECSUN S-2000 vastaanotinta MW ja LW kuuntelussa. Taajuuden säätönuppi on erinomainen, iso ja helposti liikkuva eikä kuulu ”naksahdusta” joka kerta kun taajuus muuttuu. Poiketen lähes kaikista kannettavista DX vastaanottimista S-2000 mallissa on 3.5mm liitäntä MW:n ulkoiselle antennille, jolloin sisäinen ferriittiantenni kytkeytyy pois.
Käynnistettäessä vastaanotinta on syytä aina siirtyä kapeampaan kaistaan painamalla ”BW” (wide/narrow) painiketta. Wide asento on liian leveä ja taajuusnäyttö on silloin epävarmempi. Taajuusnäytön tarkkuus ei ole (tunnetusti) yhtä hyvä S-2000:lla kun uudemmilla ”täysdigitaalisilla” vastaanottimilla. Oman vastaanottimeni taajuusnäyttö näyttää (narrow alueella) noin 1 kHz liikaa. (Saattaa olla säädettävissä, en ole niin tarkkaan ennättänyt tutkia tätä uuttaa laitetta) .
Laitteen sähkömekaanisesta vu-mittarista ei juuri ole iloa ja se näkyy huonosti.
Vaikka malli Tecsun S-2000 ( = Grundig Satellite 750 = Eton 750) on ollut markkinoilla ainakin toistakymmentä vuotta, ja kerrotaan että valmistus olisi lopetettu. Mallia on kuitenkin vielä saatavana. Tilasin ja toimitettiin minulle S-2000 lokakuun alussa 2022 Koneita Oy:ltä.

XHDATA D-808. Yllättävän edullinen ja pieni yleisvastaanotin MW, SW ja ULA + OIRT alueille. Aika herkkä MW alueella (vaikka ei aivan yhtä hyvä kuin S-2000). SW alue on hyvä. Amatöörien SSB on mielestäni parempi kuin S-2000 mallissa. Jos liikkuu maastossa niin pieni D-808 on erinomainen mukana kannettava vastaanotin. Tilasin laitteen parisen vuotta sitten (Saksasta), ja olen ollut tyytyväinen siihen.

SDRplay RSPdx. Ostin tämän SDR vastaanottimen puolisen vuotta sitten koska kehuttiin sen MW vastaanottoa, ja koska MW:lläkin käytetään ulkoista antennia. (RSPdx laitteen ostin myös Suomesta).
En ole kovinkaan monta kertaa käyttänyt tätä vastaanotinta ja olen huomannut ettei SDR vastaanotin ole erityisen käytännöllinen satunnaiseen dx kuunteluun, varsinkaan jos ei tarvitse eikä käytä mikään vastaanottimen kaikista muista ominaisuuksista. Lisäksi vastaanotin tarvitsisi kunnon ulkoantennia, poiketen yllämainituista pöytävastaanottimista. MW alueella kuuluu joitakin asemia kun käytän kerrostalon lämpöpatterijärjestelmää antennina, mutta ei kuulu yhtä hyvin eikä yhtä selkeästi kuin yllämainituilla pöytävastaanottimilla. SW alueella olen kokeillut parin metrin lankaa ikkunassa, mutta kuuluvuus ei ole ollut yhtä hyvä eikä yhtä selkeätä kuin pöytävastaanottimilla. Jos olisi kunnon ulkoantennia niin tilanne olisi ilmeisesti toisenlainen. Piti kokeilla aktiivista antennia parvekkeella, mutta se on vielä tekemättä.

– Mikael Roberts


3 comments on “Vastaanotinvertailua
  1. Jari Lehtinen sanoo:

    Jyrki Ollila: Hyviä kysymyksiä. Tässä jutussa oli Mikael Robertsin kokemuksia. Jari Lehtinen vastaa:

    Kerrostaloasunnossa on tätä nykyä niin paljon purinaa ympärillä, että ei kannata investoida muuhun kuin kohtuuhintaisiin laatuvastaanottimiin. Kalliimmalla hinnalla saa täsmälleen samat vaivat jos niin varta vasten haluaa.

    Tecsunin halvemmat mallit kuten PL-680 olisivat monessa tarkoituksessa yhtä toimivia. Xhdata 808 on monien mielestä täysin niihin verrattava.
    Neuvoisin että:
    – Jos haluaisin ostaa Suomesta, niin ostaisin Tecsun PL-680:n 189.00.
    – Jos voin odottaa ulkomaanpakettia, ja olen valmis säätämään tullin kanssa maksuja, niin ostaisin XHdata D-808:n noin 130.00.

    Jokerina on käytetty vastaanotin, mutta nyt on otettava huomioon, että liikennevastaanotin, vaikka sen halvalla saisi, tarvitsee kunnollista antennia ennen kuin siitä saa ääntä ulos. Kun ollaan kerrostalossa niin keskiaalloilla matkaradio jossa on ferriitti, rökittää liikkarin ja kahden metrin langanpätkän 6-0. Todnäk liikkari tarvitsee aktiiviantennin seuraksi ja siitä tulee lisää kuluja.

    Antenni joka kulkisi ikkunan ympäri karmien sisäpuolelta teipattuna olisi kerrostaloantennina vähiten huono.

    Vielä on sekin vaihtoehto, että jos pystyy sietämään sen, että radiota kuunnellaan tietokoneen kautta, niin on mahdollista käyttää Kiwisdr-vastaanottimia, joita Suomen DX-Liitollakin on tarjolla monta kappaletta.

    • Jukka Heikkilä sanoo:

      Rivitalokodista seuraavaa satsia:

      Kenwood R-1000 -liikkari. Keskivärinöillä käytössä C.Crane Twin Coil -antennni (ferriitti/aktiivi) asennettuna pyöritettävään telineeseen suuntaamista varten. Laite kiinni radion MW-“nipsuttimiin”, säätökonkasta viritys. Yleisimmät asemat kuuluvat helposti. SW:llä samaan radioon kiinni kolme kappaletta Tecsunin kelattavia lanka-antenneja jotka yhdistetty kolmeen mittalaiteliittimeen, jotka koottu yhteen “torniksi”, joka taas tökätty radion naaraspuoliseen RF-liittimeen. Kaiki langat siis kiinni samassa pisteessä. Langat risteilevät huoneen katossa muodostaen suuren määrän erilaisia kulmakombinaatioita. Vaivatonta kuuntelua ei-niin-vakavalle DX-harrastajalle:)

  2. Jyrki ollila sanoo:

    Hei,

    Suosittelet siis testin 2000, minulla on vaikeuksia vetää lanka antennin, mietin olisiko se koaksiaalikaapelin sopiva vetää makuuhuoneen katossa teipeillä ympäri?
    Valmis rg 58 lanka molemmissa päissä liitin, olin miettinyt tuota yaesu frg 7700 huuto.net issä hp 155€ nyt loppuu viikonloppuna Tilaus mahdollinen?
    Mitä suosittelette vastaanottimia?
    Tescun 2000 on ehken kaiketi olisi minulle sopiva, onko siinä myös FM taajuus?
    Antenni ongelmia minulla?
    Kerrostalossa asun.
    Olen ollut yhteydessä koneita.fi hiljattain.
    Miten on myös tuo Grandin onko siis saatavilla?
    Tescun 2000?
    Olen pienituloinen.

    Ystävällisin terveisin,

    Jyrki Ollila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2024 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

Suomen DX-liiton aktiiviset KiwiSDR -asemat

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8073/ NTi MegaDipol MD300DX (V)

SDXL-IIT, Iitti http://sdxl-iit.oh2bua.fi Temporary short dipole

SDXL-LOH1, Lohja: http://sdxl-loh.ddns.net:8073/, 400m beverage 315 ast.

SDXL-MAA, Maakeski, Super-KAZ 220° http://maakeski.psokiwi.net:8076/

SDXL-KOL, Kolari, 800m LW 90°-270° http://web-888.psokiwi.net:8079/

SDXL-VIR, Virrat http://sdxlkiwi7.proxy.kiwisdr.com:8073/ BOG 170m 250°, antenniongelmia, korjataan kun ehditään

Testiasema: Kotka, SDXL-Kotka#1 http://kotisauna.psokiwi.net:8073/, testissä milloin mitäkin, lähinnä antenneja. Ja ei aina linjoillakaan.

Tiedossa olevia muita, jäsenten tai jäsenyhdistysten omia asemia:

Enontekiö, Pallas http://pallas-kiwi.ddns.net:8074/ NTi MegaLoop

FX Enontekiö, Pallas http://pallas-flydog.ddns.net:8075/ Dressler ARA-60

Joensuu MR/Karelia MW DX http://kareliamwdx.ddns.net:8073/ Various antennas 250-600m

Korpilahti RHA2 http://rha2sdr.ddns.net:8074/ long wire 430m@58°

Korpilahti RHA3 http://rha2sdr.ddns.net:8075/ long wire 240m@320°

Kotka Itäranta#1 http://flydog.psokiwi.net:8075/ Mini-Whip by PA0RDT

Kotka Itäranta#2 http://flydog.psokiwi.net:8074/ Wellbrook ALA1530LN

Kotka Itäranta#3 http://flydog.psokiwi.net:8077/ WellGood V3 Active loop, Ø1,60m

Parainen http://oh1rj.proxy.kiwisdr.com:8073/ 80m Horisontaalidipoli

Raisio RHA1 http://rhakiwi.ddns.net:8073/ Folded dipole for 48 or 75m

Tampere TreDXK#1 http://tredxk.no-ip.org:8073/ 80m horisontaalidipoli

Tampere TreDXK#2 http://tredxk.no-ip.org:8074/ Beverages: 2115-1115z 830m@278°, 1115-2115z 340m@60°

Tampere TreDXK#3 http://tredxk.no-ip.org:8075/ long wire 400m@300°

Käyttöohjeet (PDF)

Teksti-TV:n viimeisimmät lokiasemat

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 6/2024 ilmestyy 2.12.2024 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 1.1.2025. Radiomaailman ilmestymisaikataulu 2023-2024. RM-kansi 5/24

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2024 hintaan 44 € + toimitusmaksu 7,50 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 49 € sis. postit. Kirjan omistajana pääset käyttämään verkkosovellusta alennettuun hintaan. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2024 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top