Pääkirjoitus, Radiomaailma 2/2020
Suomen DX-Liitto

Pääkirjoitus, Radiomaailma 2/2020

DX-Kuuntelu 4.0

Ne, jotka ovat olleet vähänkään tekemisissä saksalaisen teollisuuden kanssa, eivät ole voineet välttyä kuulemasta käsitettä Industri 4.0. Hankkeella haetaan teollistumisen seuraavaa aaltoa, jossa tekoälyllä varustetut tehdaslattian robotit ja muut koneet sekä alihankintaketjut kommunikoivat saumattomasti esineiden internetin kautta ja kaikki on reaaliaikaista, mitattavaa ja ohjattavaa.

Menemättä sen syvemmälle Saksan historiaan, aloin miettiä, olemmeko me DX-kuuntelussa vihdoin siirtyneet harmooniseen neljänteen vaiheeseen?

Ensimmäinen vaihe luonnollisesti oli aika, jolloin DX-kuuntelu ei aina edes ollut DX-kuuntelua: keski- ja lyhyiden aaltojen selaaminen kuului radion normaaliin käyttöön ja ulkomaisten asemien ohjelmatietoja julkaistiin päivälehdissä. Radiot olivat aluksi kodin putkiradioita keskusantennilla, omalla ferriitillä tai lyhyehköllä langalla. Juhannusjuhlilla kokon jo hiipuessa Radio Luxembourgia hapuiltiin transistoriradioista. Varsinaiset DX-harrastajat erottuivat ja alkoivat hankkia liikennevastaanottimia ja kehitellä parempia antenneja.

Toinen vaihe alkoi varsin väkivaltaisesti teknologisista irtiotoista: kelanauhuri ja taajuuslaskuri toivat omistajilleen epäreilua kilpailuetua. Niitä perimätiedon mukaan aluksi vastustettiin ja pidettiin suorastaan noitakaluina. Tässä vaiheessa koitti DX-kuuntelun “ammattimaistuminen” alkuaikojen viattomuuden ja ilon kustannuksella. Kilpailtiin kovasti keskenään ja kansainvälisesti, kehiteltiin rankkeja ja raportointiohjeita.

Kolmatta vaihetta elettiin silloin, kun viimeinen suuri ikäluokkamme (1960-luvulla syntyneet) oli päässyt kesätöihin ja osti vähäisillä pennosillaan jo halvaksi käyneitä liikennevastaanottimia tai FM-virittimiä. Niitä modifioitiin suotimilla, pinottiin päällekkäin ja räpläiltiin vimmatusti kaikkia yhtäaikaa. Antennipuolella tehtiin jo tiedettä beverageilla ja “kvageilla”.

Neljäs vaihe alkoi myös kovin väkivaltaisesti. SDR-teknologian saapuessa oltiin taas sytyttämässä rovioita ja yleisinhimilliseen tyyliin ratkaisemassa tulevaisuuden haasteita menneisyyden työkaluilla. DX-ylipapiston muodostamia lautakuntia hajosi sisäisiin riitoihin.

Mutta olisiko nyt kuitenkin niin, että päästyämme 2020-luvulle neljäs aalto olisikin pehmentynyt? Kukin kuitenkin harrastaa kuten haluaa: jotkut ottavat useissa eri paikoissa olevilla etäasemilla kaikki bandit talteen koko ajan, toiset kaivavat vanhat liikennevastaanottimensa komerosta kerran vuodessa ja menevät Lappiin kulinarisoimaan, kolmannet saavat kicksejä ultralight-kuuntelusta mahdollisimman vaatimattomilla laitteilla.

Tunsin ainakin positiivisen ilmapiirin muutoksen viimeisimmässä kesäkokouksessa. Paikalla oli paljon paluumuuttajia, radioamatöörejä ja ihan uusia harrastajia. Viimeksi mainituille eli nyypiöille jaettiin tietoa ja heitä autettiin avoimesti; vanhoja kaunoja ei enää kaiveltu. Kaikkia yhdisti avoin innostus ja uteliaisuus.

Radio on mediana alamäessä, vaikka vuotuisessa Radiot-gaalassa muuta uskotellaankin: musiikin suoratoistopalvelut, tubettajat ja äänikirjat vievät etenkin nuorten korva-ajan. Kymmenen vuoden päästä iso osa nykyisistä lähettimistä lienee sammutettu. Eiköhän nautita harrasteestamme kaikilla keinoilla niin kauan kuin tätä vielä piisaa!

Jukka Kotovirta


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2022 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

SDXL-PAL, Enontekiö, Pallas NTi MegaDipol MD300DX (V)
SDXL-IIT, Iitti Double-KAZ 300°
SDXL-KEU, Keuruu Beverage 300°
SDXL-LOH1, Lohja Beverage 400m 295°
SDXL-KB1, Loviisa, Kuninkaankylä Super KAZ 260°
SDXL-VIR, Virrat BOG 170m 250°/70°

Kaikki suomalaiset kiwi-vastaanottimet löytyvät julkisesta luettelosta sivulta Kiwisdr/public. Käytä hakutermiä Finland.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2023 ilmestyy 23.1.2023 alkavalla viikolla. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 8.3.2023. RM-kansi1/23

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Viimeisin WRTH 2023 hintaan 42 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus. Jäsenmaksun yhteydessä 47 € sis. postit. Kirjan ostajalle digiversio kustantajan verkkokaupasta 10 €. Kysy tarkemmin tarvikepalvelun sähköpostiosoitteesta. WRTH_2023 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

“Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
CloudCity
Top