Magneettiloopin käyttö
Mikael Roberts 1.12.2022
Magneettiloopin käyttö vastaanottimilla TECSUN S-2000 ja XHDATA D-808.
Vastaanotin XHDATA D-808 perustuu vastaanotinpiiriin Si4735 kun taas TECSUN S-2000 rakenne perustuu perinteiseen syntetisoija-tekniikkaan. Magneettilooppini on 60×65 cm, 12 kierrosta (paukku-)lankaa ja 490 pF virityskondensaattori.
Aikaisemmin olen todennut, silloin syitä sen tarkemmin selvittämättä, että Tecsun S-2000 näyttäisi hyötyvän MW kuuntelussa magneettiloopista paremmin kuin XHDATA D-808 vastaanotin. Viritettäessä looppia S-2000 vastaanottimen Vu-mittarin lukema kasvaa järjestään > + 10dB. Sen sijaan muuten hyvälle MW vastaanottimelle XHDATA D-808 samaisen magneettiloopin hyöty on epävarmempaa.
Päätelmät ja syyt vastaanotinten erilaiseen käyttäytymiseen.
Osoittautui että suurin syy näiden vastaanotinten eroon käytettäessä magneettilooppia on että vastaanotinpiirillä Si4735 rakennettu D-808 reagoi hitaasti lähetyksen signaalinvoimakkuuden vaihteluihin.
Samaten viritettäessä taajuutta D-808 vastaanotin saavuttaa suhteellisen hitaasti maksimivoimakkuuden uudella taajuudella. Sen sijaan ”perinteisellä” syntetisoija-tekniikalla rakennettu S-2000 vastaanotin reagoi nopeasti signaalin voimakkuuden muutoksiin sekä
saavuttaa heti maksimivoimakkuuden taajuutta muutettaessa. Mainitut eroavaisuudet vaikuttavat oleellisesti vastaanotinten käytettävyyteen magneettiloopilla.
Kun skannaan läpi MW aluetta, viritän ensin vastaanottimen jollekin taajuudelle, esim 520 kHz ja viritän sitten hitaasti magneettilooppia kunnes vastaanottimen äänenvoimakkuus (tai VU mittarin lukema), on maksimissaan, eli looppi on resonansissa.
Sen jälkeen viritän hitaasti vastaanottimen taajuutta ylöspäin etsien uusia asemia. Viritän aina kerrallaan vastaanottimen 10 – 20 kHz ylöspäin etsien asemia, jonka jälkeen hienoviritän magneettiloopin kondensaattoiria, jotta looppi pysyisi resonansissa.
Tämä menetelmä toimii erinomaisesti käytettäesssä nopeata S-2000 vastaanotinta. Menetelmä toimii huonosti D-808 vastaanottimella sen hitauden vuoksi. Vaikka viritän looppia mahdollisimman hitaasti ja herkästi niin resonanssin kohdalla vastaanotin D-808 ei hitautensa vuoksi ennätä saavuttaa maksimia ennenkuin olen jo ohittanut todellisen maksimikohdan. Joudun loopin kondensaattorilla ”sahaamaan” edestakaisin yrittäessäni löytää maksimin.
Magneettiloopin hyödyntäminen D-808 vastaanottimella vaatisi niin hidasta ja ”herkkää” loopin viritystä jota ei ole mahdollista minun loopillani. Loopin virityskondensaattorin säädössä täytyisi olla paljon suurempi välitussuhde.
XHDATA D-808
Huomioi että D-808 vastaanotin on muuten erinomainen, herkkä vastaanotin, jolla on hyvä hinta/laatu suhde. D-808 on sellaisenaan lähes yhtä herkkä MW:llä kuin S-2000 ja lähes yhtä herkkä valmiiksi viritetyn magneettiloopin kanssa. Ainoastaan loopin viritys
resonanssiin on D-808 vastaanottimella sen hitauden vuoksi hankalaa ja epävarmaa.
Muut Si4735-vastaanottimet
Minulla ei ole kokemusta miten nopeasti piirillä Si4735 varustetut toiset vastaanottimet toimivat. Mikäli D-808 vastaanottimen hitaus johtuu pelkästään Si4735 piiristä itsestään, eikä johdu piirin ohjauksesta ja liitännöistä, niin silloin saattaa muissakin Si4735 vastaanottimissa olla samantyylistä ”hitautta” ? Mikäli näin on tilanne niin loopin käyttö vaatii niissä vastaanottimissa herkkää kättä, hidasta loopin virittämistä sekä loopin virityskondensaattorin mahdollisimman suurta välityssuhdetta.
Toinen syy eri vastaanotinten vaihtelevaan hyötyyn loopista on sisäisen ferriittiantennin pituus ja rakenne. Netistä löytyy kirjoituksia siitä miten ferriittiantennin koolla ja rakenteella on merkitystä vastaanottimien herkkyyteen.
Tästä en kuitenkaan nähnyt todisteita kahden testatun vastaanottimen kohdalla vaikka niissä onkin erikokoiset ferriittiantennit. Vastaanotinten MW herkkyys oli kuitenkin samaa luokkaa, ilmeisesti rakenteellisistä syistä.
Vastaa