Mitä on DX ?

Radioasemia voi luonnollisesti seurata nimenomaan ohjelmien takia. Toinen vaihtoehto on yrittää saada kuuluviin mahdollisimman kaukaisia ja harvoin kuuluvia asemia “keräilymielessä”. Näitä molempia kuuntelutapoja kutsutaan DX-kuunteluksi, kun kuuntelun kohteena ovat radioaalloilla toimivat ulkomaalaiset yleisradio- tai TV-asemat.

DX-kuunteluun voi liittyä lähetysten vastaanottoa koskevien kuuluvuusraporttien lähettämistä kuunnelluille asemille sekä näiltä asemilta tämän jälkeen mahdollisesti saatavien ns. QSL:ien eli asemien vahvistamien kuuntelutodisteiden keräämistä. 

DX-harrastus eroaa huomattavasti radioamatööri- ja LA-puhelinharrastuksesta. Siinä missä amatöörit ja LA-harrastajat keskustelevat toistensa kanssa ja yrittävät bongata aalloilta toisiaan, DX-kuuntelijat kuuntelevat radioasemia eivätkä itse lähetä mitään radioaalloilla. Tästä syystä ei DX-vastaanottimen käyttö eikä DX-harrastus edellytä minkään luvan hankkimista. Harrastamiseen riittää radiovastaanotin, jossa on ULA:n lisäksi keskipitkät (MW/KA) ja lyhyet aallot (SW/LA/KW). 

DX-harrastuksen historia on kutakuinkin yhtä pitkä kuin yleisradiotoiminnan tarina. Kun ensimmäiset yleisradioasemat aloittivat toimintansa ennen ensimmäistä maailmansotaa, tarjontaa oli paikallisesti vähän. Luonnollisesti vaihtelua etsittiin kauempaa. Vastaanottimia ja antenneita parantamalla kuuluville tuli kymmeniä – ellei satoja kiinnostavia asemia. Osa tyytyi nauttimaan ohjelmista ja osa rupesi yrittämään vaikeampia paloja. Jotkut alkoivat lähettää kuuluvuusraportteja asemille ja monet asemat palkitsivat vaivan lähettämällä QSL-todistuksen aseman kuuntelusta. Näiden keräily on osa harrasteen kiehtovuutta. QSL-korttien keräilystä tuli myös kilpailumuoto DX-kuuntelijoiden keskuudessa. 

Ajan myötä DX-harrasteeseen ja sen liepeille tuli mukaan uusia muotoja: Keski- ja lyhytaaltojen lisäksi TV- ja ULA-kelejä opittiin käyttämään hyödyksi. Lisäksi jotkut löysivät hyötyliikennekuuntelun tai satelliitit… Perusidea on kuitenkin edelleen sama: Kuunnella radiota. Tarkempi esittely oheisessa Harrasteena radiomaailma -esitteessä (pdf-muodossa). 

Raimo Mäkelän sivusto

Erinomainen DX-kuuntelu-aiheeseen liittyvä sivusto on osoitteessa nettiradiomaailmalla.com. 

DX-kirjallisuutta

Ks. Julkaisut

Antennien rakennusohjeita

Antenneilla aalloille -kirja kertoo kaiken oleellisen antennien rakentamisesta. Sitä saa mm. DX-tarvikepalvelusta


Top