Perustiedot maista     Enklaavisivu     Jan S. Kroghin enklaavisivu

Liput     Kansallislaulut     Kartat     Oseaniatietoutta


MAALUETTELO, UUTISET


    2022 SDXL:n hallituksen päätöksellä on todettu seuravaa:
    Palestiina tuo kaksi maapistettä; Gazan (XGZ) ja Länsirannan (XWB).
    Länsiranta koostuu lukuisista hyvin sirpaleisista alueista. Tätä tilkkutäkkiä ei ole järkevää käsitellä sen yksityiskohtaisemmin. Tilanne on sama kuin Baarle-Hertogissa, jossa Belgiaan kuuluu jopa yksittäisiä kortteleita. Länsirannalla tarkoitetaan DX-mielessä kaikkia siellä sijaitsevia Palestiinan hallinnon alueita yhteisesti.
    Gazan ja Länsirannan maapisteet tulevat takautuvasti voimaan alkaen 28.9.1995 jolloin Israel ja Palestiina allekirjoittivat Oslon sopimuksen 2.
    Länsi-Sahara (AOE) korvaa Espanjan Saharan.
    Uuden online-login rakentamisen yhteydessä jouduttiin sovittamaan yhteen suomalaisen lokausjärjestelmän ja Günter Lorenzin MWlistin (ja FMlistin) maatunnukset. Tässä yhteydessä nousi esiin Länsi-Sahara (AOE), joka on YK:n tunnustama. Marokon miehityshallinnon on tunnustanut ainoastaan Yhdysvallat, ja viimeisimpien tietojen mukaan Israel. Länsi-Saharan alue on sama kuin entinen Espanjan Sahara.
    Hallitus on päättänyt, että Länsi-Saharasta saa takautuvasti, 25.2.1976 alkaen, saman maapisteen kuin Espanjan Saharasta. Uutta maapistettä ei synny.

    19.04.2018 Swazimaan nimi muutettii ja se on nykyisin Eswatini (Kingdom of Eswatini). Maan lyhynteenä käytetään maaluettelossa edelleen muotoa SWZ, kunnes joku muu virallinen esitys ilmenee.

    17.06.2018 Kreikka ja Jugoslaviasta erkautunut Makedonia ovat päässeet kompromissiin maan nimestä. Siitä on kiistelty koko Makedonian itsenäisyyden ajan. Nyt maan nimeksi on sovittu Pohjois-Makedonia (englanniksi Republic of North Macedonia). Maan lyhynteenä käytetään edelleen muotoa MKD, kunnes joku virallinen esitys ilmenee.

    02.11.2012 Maalyhennyslistaa on nyt päivitetty. Muutama tunnus on muuttunut itsenäistymisen tai jonkin muun asian seurauksena:
    BES Bonaire
    CUW Curacao
    SJM Huippuvuoret
    SLM Salomosaaret
    SXM Sint Maarten

    Etelä-Sudan erkani Sudanista ja kansanäänestyksen tuloksena juhlittiin itsenäistymistä 09.07.2011.




    10.07.2011 Etelä-Sudanista uusi maa Afrikkaan.

    Etelä-Sudan erkani Sudanista ja kansanäänestyksen tuloksena juhlittiin itsenäistymistä 09.07.2011.




    13.10.2010 Curaçao ja Sint Maarten ovat nyt uusia dx-maita.

    Curaçao ja Sint Maarten ovat saaneet jonkinasteisen itsenäisyyden kuuluen nyt Alankomaiden suoraan hallintaan Aruban tapaan. Curaçao (cur) oli aikaisemmin osa Alankomaiden Leewardsaaria ja Sint Maarten (stm) Alankomaiden Windwardsaaria.

    Alankomaiden Leewardsaariin jäi ainoastaan Bonaire, joten tämän dx-maan nimikin päätettiin muuttaa Bonaireksi (bon).



    17.02.2008 Kosovosta uusi dx-maa

    Kosovo julistautui tänään 17.02.2008 itsenäiseksi eroten näin Serbiasta. Koska itsenäisyydellä on melko yleinen tunnustus, on se näinollen hyväksytty myös uudeksi dx-maaksi tästä päivästä lähtien. Toistaiseksi maasta käytetään lyhennettä kos, kunnes virallinen tulee käyttöön.



    01.02.2008 Enklaavipäätöksiä

    MLT on saanut kysymyksiä koskien eri valtioiden alueilta löydettävissä olevia, Maaluettelossa nimeämättömiä enklaaveja. MLT on tietoinen, että paljon uusia enklaaveja on syntynyt viime vuosien aikana ja että yhä yksityiskohtaisempia karttoja tutkimalla löytyisi paljon nimettäviä enklaaveja Maaluetteloon. Näitä enklaaveja on kuitenkin niin paljon, että niiden tyhjentävä luettelointi vain listauksen laatimisen vuoksi ei tuntuisi mielekkäältä. Kyseisillä enklaaveilla ei ainakaan tässä vaiheessa ole dx-kuuntelullista merkitystä, koska niillä ei ole radiotoimintaa. Enklaaveihin palataan tapauskohtaisesti, mikäli niihin syntyy radiotoimintaa.

    Sen verran maaluetteloon on tehty muutoksia, että Arabiemiraattien alueella olevasta Omanin eksklaavista Madha on tehty oma dx-maa, koska alueella on FM-asema. Sen sisällä oleva Arabiemiraattien enklaavi Nahwa kuuluu maaluettelossa Madhaan. Myös muut pienet enklaavit katsotaan nyt kuuluvaksi siihen dx-maahan, jonka alueella ne sijaitsevat.



    01.10.2007 Myanmarista Burma

    MLT on päättänyt, että maaluettelossa otetaan käyttöön Myanmarista maailmalla yleisesti käytettävä nimi Burma. Maan toinen nimi on Myanmar.



    07.08.2006 Montenegrolle ja Serbialle ITU:n maakoodi

    Jari Savolainen toimitti minulle viestin, jonka mukaan ITU on päättänyt Montenegron ja Serbian uudet maakoodit. Montenegron maakoodi on nyt MNE ja Serbian SRB. Maaluettelossa käytetään nyt näitä lyhenteitä. Maiden lyhenteet.



    19.06.2006 Euroopan ja Aasian raja

    MLT on 9.3.1992 tarkistanut, missä katsotaan Euroopan ja Aasian välisen rajan kulkevan. Rajana ovat Ural-vuoristo, Ural-joki, Kaspian meri, Kaukasusvuoristo (maiden rajat), Mustameri, Bosporin salmi, Marmarameri, Suezin kanava, Punainenmeri. Novaja Zemlja kuuluu Eurooppaan ja Kreikan suuremmista saarista Lesbos, Khios ja Rhodos Aasiaan. Samoin Egyptistä Siinain niemimaa kuuluu Aasiaan.



    05.06.2006 MLT:n päätös:

    Montenegro itsenäistyi 03.06.2006, joten se lasketaan siitä päivästä lähtien omaksi maaksi. Montenegro kuului ennen Serbia ja Montenegroon.

    Samalla Serbia ja Montenegron nimi on muuttunut muotoon Serbia 03.06.2006 lähtien.

    Maista maaluettelossa käytetyt lyhenteet (cgr) ja (ser) ovat toistaiseksi epävirallisia.



    30.10.2004 Ahvenanmaan asema, MLT:n päätös

    Finlands Svenska DX Förbund näyttää päättäneen heinäkuussa, että Förbundetin piirissä Ahvenanmaa on oma radiomaansa. Perustelu: alueen itsehallinnollinen radiolainsäädäntö. Heidän päätöksensä on voimassa takautuvasti alkaen lainsäädännön voimaanastumispäivämäärästä 1.1.1994 (ei 2004).

    Maaluettelotoimikunta (MLT) otti kantaa asiaan heti, kun se tuli tietoon. Mielestämme se ei anna meille mitään aihetta toimenpiteisiin, koska heidän mainitsemaansa syytä ei MLT:n laskentaperusteista löydy. FSDXF:n päätös on irrallisena ilmiönä outo ja perustelut vaikuttavat heppoisilta, sillä johdonmukaisesti pitäisi seuraavaksi selvittää maailman jokaisen maan radiolainsäädäntö ja tehdä siltä pohjalta kokonaan uusi maaluettelo.

    Maaluettelossa Ahvenanmaa tulee edelleen kuulumaan Suomeen.



    30.01.2004 Maiden laskennan periaatteet lisätty

    Viimeinkin olemme saaneet valmiiksi maiden laskennan periaatteet. Näin maaluettelo alkaa olla sisältönsä osalta valmis. Pieniä tarkistuksia saatetaan ajoittain tehdä, mutta niistä ilmoitetaan tällä sivulla.



    13.12.2003 Maakoodit tarkastettu ja listattu

    Tarkistin maiden kohdalle lisätyt maakoodit ja ne löytyvät nyt word-dokumenttina Maiden lyhenteet. Siinä maiden lyhenteet ovat aakkosjärjestyksessä ja jokaisen maan kohdalta löytyy myös maanosa, johon se kuuluu.



    20.11.2003 Maakoodit lisätty

    Maiden kohdalle on nyt lisätty maakoodit. Pääsääntöisesti on käytetty ITU:n maakoodeja. Ne löytyvät wikipediasta. Koska ITU:ssa on mukana vain 193 jäsenmaata, suuri osa DX-maista jää listan ulkopuolelle.
    ITU:n koodit on merkitty isoin kirjaimin kursiivilla, esim. (URG) (Uruguay).

    ITU:n listan lkopuolelle jäävien maiden kohdalla on käytetty ISO 3166-standardin mukaisia koodeja. Ne löytyvät Country codes in ISO 3166-sivulta.
    ISO3166-koodit on merkitty isoin kirjaimin normaalitekstinä, esim. (BVT) (Bouvet).

    Sieltäkään ei kaikkiin löydy koodia ja silloin on käytetty omaa kolmikirjaimista koodia, joka tuo helposti mieleen maan nimen.
    Omat koodit on merkitty pienin kirjaimin kursiivilla, esim. (lli) (Llivia).

    Yllä mainittuja listoja päivitetään ajoittain. Jos joku huomaa, että käytetyissä koodeissa on vanhentuneita tai muuten korjattavaa, toivomme kommentteja näillä sivuilla esiintyvään e-mail-osoitteeseen.



    19.02.2003 Maakohtaiset sivut

    Maakohtaisia sivuja maaluettelosta on nyt reilut 70. Ne ovat pääasiassa pienistä maista, joissa ei ole radiotoimintaa. Nyt menee varmasti vähän aikaa, ennen kuin niitä tulee lisää.



    14.02.2003 MLT:n päätös:

    Jugoslavia on muuttanut nimensä muotoon Serbia ja Montenegro 04.02.2003 lähtien.



    24.01.2003 MLT:n päätös:

    Tubuaisaaret Oseaniassa päätettiin muuttaa muotoon Australsaaret. Alueesta käytetään nykyisin yleisesti tätä nimeä, ranskaksi Archipel des Australes. Tubuai on alueen suurin saari.



    22.01.2003 MLT:n päätös:

    Ras Musandam Aasiassa päätettiin muuttaa muotoon Musandam. Se on Omanille kuuluva alue Arabiemiraattien sisällä. Alueesta käytetään nykyisin yleisesti tätä lyhyempää nimeä.



    22.01.2003 mielenkiintoisia linkkejä:

    Oseanian saarista löytyy satoja sivuja mielenkiintoista asiaa osoitteesta www.janeresture.com.
    Parhaiten tieto ja sivut etsittävästä maasta löytyy, kun käyttää etusivulla olevaa hakua.

    Maakohtaisia sivuja maaluettelosta löytyy jo noin 30.



    19.01.2003 MLT:n päätös:

    Baarle-Hertog Euroopassa päätettiin muuttaa muotoon Baarle. Baarle-Hertog on Hollannin alueella sijaitseva Belgian enklaavi, jonka sisällä on Hollannille kuuluvia Baarle-Nassaun alueita. Näistä käytetään yhteistä nimeä Baarle. Alueella on kaksi FM-asemaa, kts. baarle.htm.



    16.01.2003 MLT:n päätös:

    Oecussi-Ambeno Aasiassa päätettiin muuttaa muotoon Oecussi. Se on alueen portugalinkielinen nimi, jota paikalliset käyttävät. Ambeno on indonesialaisten käyttämä nimi alueesta ja siitä ollaan luopumassa.



    14.01.2003 mielenkiintoisia linkkejä:

    Enklaaveista on keskusteltu paljon koko MLT:n olemassaolon ajan. Ratkaisuja niiden kohdalla ei ole helppo tehdä. Pieniä enklaaveja löytyy eri maista runsaasti, mutta onneksi niillä ei yleensä ole radiotoimintaa. Jonkin verran tätä asiaa selventää mainio netistä löytynyt enklaavisivu www.enklave.de.vu. Toinen vastaava sivusto on Jan S. Kroghin geosite.jankrogh.com.

    Flags of the World esittelee kaikkien maiden liput ja niiden historiaa.

    National Anthems puolestaan esittelee maiden kansallislaulut. Jokaisen maan kohdalla on myös maan lippu ja kansallislaulun sanat.

    CIA Factbook kertoo taas tärkeimmä tiedot kaikista maista. Sieltä löytyvät myös kartat ja maiden liput.

    World Atlas tarjoaa paljon erilaisia karttoja.

    Eri maista teen aikaa myöten omia sivuja, joille laitan mm. linkkejä maata koskeville sivuille. Sivulle tulee pääsemän linkillä maan kohdalta.



    14.01.2003 MLT:n kommentti:

    1. Kyselyistä johtuen todetaan täsmennöksenä, että maalaskentaperiaatteiden mukaisesti sotilastukikohtia ei lasketa omiksi maiksi. Sama periaate koskee myös suurlähetystöjen alueita.
    MLT:n pöytäkirja 24.10.1991 ja 12 pykälä kertoo seuraavaa:
    "Keskusteltiin Kuubassa sijaitsevasta Guantánamon sotilastukikohdasta. Päätettiin lisätä maaluetteloon Kuuban kohdalle "ml USA:n Guantánamon laivastotukikohta."
    Tämän alueen laskeminen omaksi maaksi aiheuttaisi valtavan sekavuuden ja rajanvedon vaikeuden lukuisten eri maissa sijaitsevien tukikohtien ja suurlähetystöalueiden kohdalla.



    21.05.2002 MLT:n päätöksiä:

    1. Timor itsenäistyi 20.05.2002, joten se lasketaan siitä päivästä lähtien omaksi maaksi. Maasta käytetään myös nimeä Itä-Timor. Timor kuului ennen Indonesiaan.

    2. Oecussi-Ambeno tuli omaksi maaksi 20.05.2002, kun Timor itsenäistyi.
    Oecussi-Ambeno on Timorin eksklaavi saaren pohjoisrannalla.

    3. Marcus muutetaan muotoon Minami Tori Shima, joka on nykyisin ensisijaisesti käytössä oleva nimi.
    Minami Tori Shima sijaitsee Oseaniassa n. 1100 kilometrin päässä Japanin rannikosta Kravun kääntöpiirillä.

    4. Roncador Cay poistetaan maaluettelosta ja sen katsotaan kuuluvan osaksi San Andrésia.
    San Andrés ja Roncador Cay (sekä Providencia) sijaitsevat Karibialla Nicaraguan itäpuolella ja kuuluvat Kolumbialle. USA on luopunut Roncador Cayn hallinnasta.

    5. Sombrero päätettiin pitää omana maana, koska se on edelleen Iso-Britannian ja Anguillan yhteishallinnossa.
    Sombrero sijaitsee Anguillan rannikon läheisyydessä.


    6. Päätettiin laittaa SDXL:n maaluettelo nettiin ja siellä käyttää palautetta varten sähköpostiosoitetta mlt@intsys.fi.



    11.04.2002 MLT:n päätöksiä:

    1. Jugoslavia on päättänyt muuttaa nimensä muotoon Serbia ja Montenegro, mutta sitä ei vielä ole kaikilla tahoilla hyväksytty, joten odotellaan oikean päivämäärän saamista. (Jos ehdotus hyväksytään).

    2. Brittiläinen Kamerun puuttuu luettelon vanhoista maista - lisätä.

    3. Walvislahti on liitetty Namibiaan 01.03.1994 - siirretään vanhoihin maihin.

    4. Zaire on muuttanut nimensä ja on nyt Kongon Demokraattinen tasavalta - muutetaan.

    5. Temburong oli välillä virheellisesti maaluettelossa nimellä Bangar, joka on entisen Temburongin kaupungin uusi nimi - korjataan.
    Temburong on Brunein osa, jonka osa Itäistä Malesiaa erottaa Bruneista. MLT:n periaatteiden mukaan se lasketaan näinollen omaksi maaksi.

    6. Hongkong on liitetty osaksi Kiinaa 01.07.1997 - siirretään vanhoihin maihin.

    7. Macao on liitetty osaksi Kiinaa 20.12.1999 - siirretään vanhoihin maihin.

    8. Pohjois-Kypros lisätään omaksi maaksi takautuvasti.
    Pohjois-Kypros eli Kyproksen turkkilainen osa on faktisesti ollut erossa Kyproksesta jo pitkään, eikä tilanteeseen ole näkyvissä nopeaa ratkaisua. Raja on selkeä ja sitä valvotaan tarkasti.

    9. Spratlysaaret päätettiin lisätä omaksi maaksi.
    Spratlysaaret sijaitsevat Etelä-Kiinan merellä. Se on kymmenien viidelle eri maalle kuuluvien saarten ryhmä, jossa on koko ajan kiistaa omistusoikeuksista. Kiistan aiheuttaa runsas öljyesiintymä.

    10. Bonin- ja Vulkaanisaaret muutetaan muotoon Ogasawarasaaret, joka on nykyisin ensisijaisesti käytössä oleva nimi.
    Ogasawarasaaret sijaitsevat Oseaniassa n. 1000 kilometrin päässä Japanin rannikosta Tokiosta suoraan etelään.

    11. Niuesaari muutetaan muotoon Niue, joka on ollut maan virallinen nimi sen itsenäistymisestä saakka.

    12. Parece Vela muutetaan muotoon Okino Tori Shima, joka on nykyisin ensisijaisesti käytössä oleva nimi.
    Okino Tori Shima sijaitsee Oseaniassa n. 100 km Japanista etelään.

    13. Clipperton siirretään Keski-Amerikan kohdalta Oseaniaan, jonne se paremmin kuuluu.
    Clipperton sijaitsee 10. leveyspiirillä päiväntasaajan pohjoispuolella n. 1000 km Meksikon rannikosta.



Etusivu     Maaluettelo     Maiden lyhenteet     Esipuhe     Periaatteet     Uutiset


Comments to mlt (at) tietotori.fi
SDXL:n maaluettelotoimikunta, 2003-2019, päivitetty 03.09.2019