Radio Kovis aloittaa Tapanilasta – lähetystehoa vain 15 wattia

Helsingin Tapanilassa aloittaa lähetykset harrastajavoimin pyörivä paikallisradioasema Radio Kovis, joka kuuluu huhtikuun alkupäiviin saakka taajuudella 91,4 MHz. Radiokanava on sekä tekijöidensä tutustumisretki radiomaailmaan että potentiaalinen kaupunginosamedia.

Radio Koviksen taustalla on helsinkiläinen Into Hiltunen, joka yhdessä kavereidensa kanssa päätti kokeilla radioaseman pyörittämistä. Lähetykset ovat alkamassa 15. tammikuuta ja jatkuvat 9.4. saakka. Lähetystaajuus irtosi Viestintävirastosta, vaikka pääkaupunkiseudun harvoilla vapailla taajuuksilla toimii lukuisia lyhytaikaisia radioasemia. Radio Kovis perii taajuuden Finest Plus FM:ltä, joka on lopettamassa lähetykset tältä erää.

Radio Kovis valikoitui aseman nimeksi, koska se oli Hiltusen mukaan ensimmäinen, minkä hänen ystävänsä keksi. Radiokanavan lähetysteho on vain 15 wattia, eikä entisen teollisuusrakennuksen katolla olevalla lähetysantennilla ole nimeksikään korkeutta. Radiolupa mahdollistaa lähetykset 27 metrin korkeudella merenpinnasta.

Hiltunen arvioi, että lähetys kuuluu Tapanilan naapurilähiöissä, kuten Malmilla ja Puistolassa. Radio Koviksella onkin mahdollisuus olla kaupunginosien äänitorvi ja yhteisön keskustelufoorumi. Jonkinlaiseksi malliksi Hiltunen mainitsee Helsingin Lähiradion, joka tarjoaa ohjelma-aikaa erilaisille kansalaisryhmille.

– Esimerkiksi Tapanila-Seuraa voisi lähetystyä ja kysyä heidän kiinnostustaan tiedottaa tapahtumista radiossa, Hiltunen ideoi.

Radio Koviksen ohjelmisto alkaa muotoutua, kunhan lähetystoiminta saadaan käyntiin. Hiltunen lupaa tarjota ohjelma-aikaa myös esimerkiksi nettiradioharrastajille, joita voisi kiinnostaa lähettäminen ULA-taajuudella.

– Meille tämä on samalla tutustumista indieartisteihin, joita kanavalla tullaan soittamaan. Tuttujen kautta saamme soittoon helsinkiläistä räppiä, metallia ja punkia, Hiltunen kertoo.

Uusi radiokanava ei ole vielä avannut nettisivuja tai käynnistänyt nettiradiota, sillä radiontekijät haluavat ensin saada aseman ääneen. Radio Kovis on tulossa myös someen, jossa kanavan olemassaoloa on mahdollista mainostaa esimerkiksi nettiradioharrastajille ja kaupunginosaseuroille.

Hiltunen kertoo, että radioaseman perustaminen on tullut tähän mennessä edulliseksi, sillä kustannukset ovat alle kaksisataa euroa. Kiinasta hankittu 15 watin lähetin on hinta-laatu-suhteeltaan hyvä, eikä luvan hakeminen Viestintävirastosta ollut vaikeaa. Studiolaitteet Hiltusella on omasta takaa, sillä mies kertoo työskennelleensä aikoinaan tv-kanavalla äänittäjänä.

– Mietimme, että voisimme tehdä ohjelmaa siitä, miten tällaisen radion saa perustettua edullisesti, Hiltunen heittää.

(Mediamonitori)

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Viimeisin Radiomaailma

Sisällysluettelo: klikkaa kuvaa Kansi_RM_01-18

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin.

Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2018 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

WRTH 2018 ilmestyy joulukuussa! Hinta DX-Tarvikepalvelussa 40 euroa + 7 euron toimituskulu (yht. kaikille saman toimituksen tuotteille). Huom. Joulukuun jäsenmaksun yhteydessä kirjan saa hintaan 42,10 euroa (sis. postimaksun). Tilaukset myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu

Kansi_WRTH_2018

Tilaa saman tien Antenneilla aalloille -perusteos, josta on otettu uusi painos. Hinta DX-Tarvikepalvelussa 19,50 euroa + toimituskulut 7 euroa (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu

Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla!

kansi_aa_2016

Tuoreimmat aiheet

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top