Pispalan Radio käynnistää lisälähettimen Kankaanpäässä

Tamperelainen Pispalan Radio aloittaa lähetykset Kankaanpäässä taajuudella 107,9 MHz kolme kuukautta voimassa olevalla lyhytaikaisella luvalla. Lähetyslupa on tullut voimaan 22. huhtikuuta ja se sallii lähetykset 50 watin teholla. Lähetinpaikkana on Kankaanpään opisto, josta on lähetetty radiolähetyksiä myös takavuosina. Tuolloin äänessä oli Järviradio Pirkanmaa, jonka yksi taajuuksista toimi opistolta.

Yhteisöradiokanava Pispalan Radio kuuluu Tampereella taajuudella 99,5 MHz,

Lue lisää ›Radio Kaakko tuo Kymenlaakson aiheet esille juhannuksesta alkaen

Pääkaupunkiseudulle rekisteröity yhtiö Yammie’s Production Oy on saanut Viestintävirastolta kolmen kuukauden lyhytaikaisen lähetysluvan Kotkaan ja Kouvolaan. Paikallisesti Kymenlaaksosta toimitettava radiokanava aloittaa toden teolla juhannuksen jälkeisenä maanantaina, mutta radiolähetys alkaa jo 21. kesäkuuta. Kotkassa taajuus on 97,7 MHz (100 W) ja Kouvolassa 95,2 MHz (100 W). Yhtiö on käynnistänyt jo nettiradion,

Lue lisää ›Vappuradiot ulalle tällä viikolla

Opiskelijoiden vappuradiokanavat ovat pääsemässä kunnolla vauhtiin tämän viikon aikana, kun ääneen tulevat Espoon Radiodiodin lisäksi Tampereen ja Oulun vappukanavat. Espoolaisteekkarien Radiodiodi kuuluu vappuun saakka Pasilan tornissa olevasta lähettimestä taajuudella 105,8 MHz (100 W). Tampereella toimiva Rakkauden Wappuradio lähettää Hervannan vesitornissa sijaitsevasta lähettimestä 200 watin teholla taajuudella 107,1 MHz. Tamprelaisten virallinen aloituspäivä on tiistai 17.4.

Lue lisää ›Radio Instanssi välittää tapahtumaohjelmaa ja kokeilee uutta tekniikkaa Jyväskylässä

Jyväskylässä on aloittanut lähetykset tapahtumaradio Instanssi, joka kuuluu taajuudella 105,4 MHz ja netissä. Radio Instanssi toimii Jyväskylässä järjestettävän digitaalisen tekemisen Instanssi-festivaalin yhteydessä. Festivaali alkaa 1. maaliskuuta, mutta radiolähetyksiä voi kuunnella jo nyt Jyväskylän seudulla.

Tällä viikolla Radio Instassilla kuullaan koemielessä joitakin juonnettuja osuuksia, mutta varsinainen ohjelmisto käynnistyy tapahtuman alkaessa ensi viikon torstaina.

Lue lisää ›Osa joulukuussa luvan saaneista radioasemista ottanut taajuudet käyttöön

Valtioneuvosto myönsi radion ohjelmistolupia ennen joulua kahdelletoista luvanhakijalle, joista suurin osa laajentaa nykyisiä kuulvuusalueita uusille paikkakunnille. Toistaiseksi ääneen on ehtinyt vain kourallinen uusista taajuuksista, mutta monelle luvansaajalle on jo myönnetty tekninen lupa lähetysten käynnistämiseksi.

Radio Patmos on aloittanut lähetykset uusista taajuuksista Savonlinnassa, ja lähipäivinä ovat vuorossa myös Kokkolan,

Lue lisää ›Radio Patmos laajentaa kuuluvuusaluetta maaliskuussa

Radio Patmos on ensimmäinen valtioneuvostolta joulukuussa ohjelmistoluvan saaneista radioasemista, jolle Viestintävirasto on myöntänyt uusien taajuuksien käyttöön oikeuttavan radioluvan. Radio Patmos voi näin ollen aloittaa lähetykset Kokkolassa, Kuopiossa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Ennen lähetysten aloittamista Viestintäviraston on suoritettava lähettimien käyttöönottotarkastustus. Radio Patmoksesta kerrotaan, että aikataulu tarkastukselle ei ole vielä tiedossa. Patmoksen on kuitenkin tarkoitus päästä aloittamaan uusilla taajuuksilla maaliskuun alussa.

Lue lisää ›SuomiRockille ja Järviradiolle lupa vaihtaa lähetinpaikkakuntia

Viestintävirasto on muuttanut alkuvoden aikana kahden radiokanavan ohjelmistolupaa niin, että kanavat voivat siirtää lähetystaajuuksia paikkakunnalta toiselle. Radio SuomiRock sai luvan aloittaa lähetykset Äänekoskella ja Järviradio Isojoella. SuomiRockin siirtolupa koskee Jyväskylän taajuutta 96,8 MHz ja Järviradion lupa Pomarkun taajuutta 98,3 MHz.

Radio SuomiRock kuuluu Jyväskylässä kahdella taajuudella, joista voimakastehoisempi 106,4 MHz jää Jyväskylään.

Lue lisää ›Yle Puheelle kolme uutta taajuutta

Yle Puheen kuuluvuus on vahvistunut sisämaassa kolmen uuden lähettimen aloitettua lähetykset tammikuussa. Uudet Yle Puheen lisätaajuudet ovat Karstulan 94,9 MHz (1 kW), Padasjoen 99,0 MHz (1 kW) ja Punkalaitumen 107,0 MHz (500 W). Uudet lähettimet sijaitsevat paikkakunnilla, joilla Yle Puheen kuuluvuus on ollut puutteellinen.

Yle Puheen lähetystehot ovat pääasiassa pienempiä kuin muiden Ylen valtakunnalisten radiokanavien.

Lue lisää ›Valtioneuvosto myönsi radioluvan 12 hakijalle

Kaksitoista hakijaa sai radion ohjelmistoluvan valtioneuvostolta vuoden 2017 viimeisessä yleisistunnossa torstaina. Ohjelmistolupa myönnettiin kaikkiaan 39 taajuudelle 24 paikkakunnalla. Mukana hakukierroksella oli alun alkaen 44 taajuutta 28 paikkakunnalta. Mäntsälään, Loviisaan, Pieksämäelle ja Raaseporiin ei jaettu toimilupia.

Uusia radiokanavia syntyy vain kaksi, sillä suurin osa torstaina myönnetyistä taajuuksista liitetään jo olemassa oleviin taajuuskokonaisuuksiin.

Lue lisää ›Paluun tehnyt Radio 957 hyödyntää RDS-toimintoja monipuolisesti

Marraskuun alussa lähetykset uudelleen aloittanut tamperelainen Radio 957 ottaa kaiken hyödyn irti RDS-järjestelmästä lähettämällä vaihtelevaa tietoa ohjelmatyypistä ja kanavalla soivista kappaleista. Radio 957 hyödyntää tarvittaessa myös autoradioiden TA-toimintoa, jolla vastaanottimet ohjataan vastaanottamaan liikennetiedotteita.

Radio 957 soittaa rock- ja pop -klassikoita ja välittää tietoa Tampereen tapahtumista ja puheenaiheista. Radiokanavan uutispalvelusta vastaa Aamulehti,

Lue lisää ›Ajankohtaista

2019 jäsenmaksukierros on meneillään. Uusi jäsen saa 35 eurolla vuoden 2019 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). 

kysely

Uusimmat lokaukset (AM):

Kelitiedot
Tromssa K-index
Boulder satellite environment
Kioto DST real time
Boulder aurora oval

Vuoden ensimmäinen Radiomaailma ilmestyy tammikuun lopulla:

Sisällysluettelo: klikkaa kuvaa Kansi_RM-01-19

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin.

Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2019 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

WRTH 2019: Hinta  jäsenmaksun yhteydessä 45,10 (sis. toimituskulut). Toimitus jouluksi nopeille maksajille postipakettina. Huom! Ilmoita yhteystietosi (puh ja/tai s-posti) tilauksen yhteydessä noudon varmistamiseksi.

Kansi_WRTH_2019

Tilaa saman tien Antenneilla aalloille -perusteos, josta on otettu uusi painos. Hinta DX-Tarvikepalvelussa 19,50 euroa + toimituskulut 9 euroa (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu

Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla!

kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top