Radio Kovis aloittaa Tapanilasta – lähetystehoa vain 15 wattia

Helsingin Tapanilassa aloittaa lähetykset harrastajavoimin pyörivä paikallisradioasema Radio Kovis, joka kuuluu huhtikuun alkupäiviin saakka taajuudella 91,4 MHz. Radiokanava on sekä tekijöidensä tutustumisretki radiomaailmaan että potentiaalinen kaupunginosamedia.

Radio Koviksen taustalla on helsinkiläinen Into Hiltunen, joka yhdessä kavereidensa kanssa päätti kokeilla radioaseman pyörittämistä. Lähetykset ovat alkamassa 15. tammikuuta ja jatkuvat 9.4. saakka. Lähetystaajuus irtosi Viestintävirastosta, vaikka pääkaupunkiseudun harvoilla vapailla taajuuksilla toimii lukuisia lyhytaikaisia radioasemia. Radio Kovis perii taajuuden Finest Plus FM:ltä, joka on lopettamassa lähetykset tältä erää.

Radio Kovis valikoitui aseman nimeksi, koska se oli Hiltusen mukaan ensimmäinen, minkä hänen ystävänsä keksi. Radiokanavan lähetysteho on vain 15 wattia, eikä entisen teollisuusrakennuksen katolla olevalla lähetysantennilla ole nimeksikään korkeutta. Radiolupa mahdollistaa lähetykset 27 metrin korkeudella merenpinnasta.

Hiltunen arvioi, että lähetys kuuluu Tapanilan naapurilähiöissä, kuten Malmilla ja Puistolassa. Radio Koviksella onkin mahdollisuus olla kaupunginosien äänitorvi ja yhteisön keskustelufoorumi. Jonkinlaiseksi malliksi Hiltunen mainitsee Helsingin Lähiradion, joka tarjoaa ohjelma-aikaa erilaisille kansalaisryhmille.

– Esimerkiksi Tapanila-Seuraa voisi lähetystyä ja kysyä heidän kiinnostustaan tiedottaa tapahtumista radiossa, Hiltunen ideoi.

Radio Koviksen ohjelmisto alkaa muotoutua, kunhan lähetystoiminta saadaan käyntiin. Hiltunen lupaa tarjota ohjelma-aikaa myös esimerkiksi nettiradioharrastajille, joita voisi kiinnostaa lähettäminen ULA-taajuudella.

– Meille tämä on samalla tutustumista indieartisteihin, joita kanavalla tullaan soittamaan. Tuttujen kautta saamme soittoon helsinkiläistä räppiä, metallia ja punkia, Hiltunen kertoo.

Uusi radiokanava ei ole vielä avannut nettisivuja tai käynnistänyt nettiradiota, sillä radiontekijät haluavat ensin saada aseman ääneen. Radio Kovis on tulossa myös someen, jossa kanavan olemassaoloa on mahdollista mainostaa esimerkiksi nettiradioharrastajille ja kaupunginosaseuroille.

Hiltunen kertoo, että radioaseman perustaminen on tullut tähän mennessä edulliseksi, sillä kustannukset ovat alle kaksisataa euroa. Kiinasta hankittu 15 watin lähetin on hinta-laatu-suhteeltaan hyvä, eikä luvan hakeminen Viestintävirastosta ollut vaikeaa. Studiolaitteet Hiltusella on omasta takaa, sillä mies kertoo työskennelleensä aikoinaan tv-kanavalla äänittäjänä.

– Mietimme, että voisimme tehdä ohjelmaa siitä, miten tällaisen radion saa perustettua edullisesti, Hiltunen heittää.

(Mediamonitori)

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

Kungsböle
Lohja 1
Kotka
Iitti
Parainen
Virrat
Enontekiö
Lohja 2

Jäsenten julkisia SDR:iä

Karelia MW DX, Joensuu

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2021 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2021 ilmestyy 3.2.2021. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 10.3.2021. RM-kansi6/20

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Vuoden 2021 WRTH nyt hinnalla 40 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus: WRTH_2021 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top