Pispalan Radio kokeilee lyhytaaltoja – keskiaaltojen aloitukselle lisäaikaa

Tamperelainen Pispalan Radio kuuluu kokeilumielessä lyhytaalloilla vapunpäivästä heinäkuun loppuun 11 metrin aaltoalueella taajuudella 25 760 kHz. Lähetykset tekee virallisesti radioasema 3ABU Tampere, joka välittää Pispalan Radion ohjelmaa. Lähetystehoa tulee olemaan noin 30 wattia ja lähetysantenni asennetaan Pispalan haulitorniin.

Radiokokeilun taustalla ovat Pispalan Radiossa mukana oleva Pasi Komsi ja Pispalan Radioyhdistys. Komsi koelähettää aluksi Hämeenkyrössä, mutta siirtää lähettimen ja antennin Pispalaan vappuun mennessä.

Lyhytaaltotaajuus kuuluu Suomessa pinta-aaltona lähettimen lähialueella, mutta hyppää muuten suomalaiskuuntelijoilta tavoittamattomiin. Komsin pyrkimyksenä onkin testate kuuluvuutta Pohjois-Amerikan suuntaan.

-Taajuusvalinta on lännenlokarimaisesti transatlanttinen eli tavoittelemme tuntemattomia DX-kuuntelijoita valtamerten takaa. Kotimaan kuuntelijoita tämä taajuutemme ei ikävä kyllä lähialueita lukuun ottamatta juurikaan huomioi, Komsi huomauttaa.

Komsi on suorittanut lyhytaaltokokeiluja aiemminkin 11 metrin taajuudella, kun hänen johtamansa Radio Gramox kuului hetken Westsound AM -aseman kautta. Viimeksi Komsi lähetti myös SSB-lähetettä, mutta tällä kertaa lähetys tulee AM-lähetyksenä.

Pispalan Radion pitäisi aloittaa lähetykset myös keskiaalloilla, johon asemalla on pitkäaikainen ohjelmistolupa ainoana Suomessa. Keskiaaltotaajuuden 729 kHz käyttöönotto on kuitenkin siirtymässä, sillä radioyhdistys on hakenut Viestintävirastolta lupaa lykätä aloitusta. Radioyhdistys kartoittaa edelleen sopivaa paikkaa keskiaaltolähettimelle ja antennimastolle.

Pispalan Radion FM-taajuus on 99,5 MHz. Asema lähettää myös netissä.

(Mediamonitori)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

Kungsböle
Lohja 1
Kotka
Iitti
Parainen
Virrat
Enontekiö
Lohja 2

Jäsenten julkisia SDR:iä

Karelia MW DX, Joensuu

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2021 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2021 ilmestyy 3.2.2021. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 10.3.2021. RM-kansi6/20

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Vuoden 2021 WRTH nyt hinnalla 40 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus: WRTH_2021 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top