Paluun tehnyt Radio 957 hyödyntää RDS-toimintoja monipuolisesti

Marraskuun alussa lähetykset uudelleen aloittanut tamperelainen Radio 957 ottaa kaiken hyödyn irti RDS-järjestelmästä lähettämällä vaihtelevaa tietoa ohjelmatyypistä ja kanavalla soivista kappaleista. Radio 957 hyödyntää tarvittaessa myös autoradioiden TA-toimintoa, jolla vastaanottimet ohjataan vastaanottamaan liikennetiedotteita.

Radio 957 soittaa rock- ja pop -klassikoita ja välittää tietoa Tampereen tapahtumista ja puheenaiheista. Radiokanavan uutispalvelusta vastaa Aamulehti, jonka tuottamia uutislähetyksiä kuullaan 11 kertaa päivässä.

RDS-tunnisteena oleva PS-toiminto näyttää kiinteää tekstiä RADIO957. Aseman ohjelmatyyppi vaihtelee ohjelmasisällön mukaisesti. Kun kanavalla soi musiikki, on PTY:nä Rock, mutta uutisten ja säätiedotuksen aikana aseman ohjelmatyyppi on News / Weather. Radioteksti eli RT näyttää soitettavan kappaleen esittäjän ja kappaleen nimen. Uutisten aikana radiotekstissä lukee ”Aamulehden uutiset”. Vakavia liikennetiedotteita varten voidaan lisäksi hyödyntää TA-toimintoa. Lisäksi RDS välittää kellonaikaa (CT).

Radio 957:n lähetystehot vaihtelevat Näsinneulan 200 watista Hämeenkyrön, Parkanon ja Kankaanpään 1 kW:n tehoihin, joten puheosuuksien eli juontojen ja uutisten ajaksi lähetyksen stereopilotti kytkeytyy pois päältä ja vastaanottimet kytkeytyvät monolle. Tällä menettelyllä saadaan kuuluvuusalueiden reunoilla puhtaampi laatu puheosuuksiin.

Radio 957:n omistaja Bauer Media palautti vuosina 1985-2012 toimineen paikallisradion pirkanmaalaisten vastaanottimiin siirtämällä Näsinneulasta taajuudella 95,7 MHz lähettäneen Radio City Tampereen entiselle Play Radion taajuudelle 88,7 MHz. ”Ysiviisseiska” käynnistyi tutulla taajuudella 1.11.2017 kello 7.00 juontaja Janne Leipijärven lähetyksellä. Leipijärvi ja iltapäiväjuontaja Antti Granlund ovat molemmat tuttuja ääniä sekä Radio 957:lta että usealta muulta Bauer Median kanavalta.

Play Radio lopetti lähetykset lokakuun lopussa, joten sen taajuudet Hämeenkyrössä (94,5 MHz), Parkanossa (90,3 MHz) ja Kankaanpäässä (92,4 MHz) siirtyivät palvelemaan uudelleen käynnistynyttä paikallisradiota. Viestintävirasto hyväksyi sekä Radio Cityn taajuusvaihdon että Play Radion muutoksen jo syyskuussa. Play Radio oli varhaisnuorille ja heidän perheilleen suunnattu alueellinen radiokanava.

Bauer Median alueellista ohjelmaa Pirkanmaalla lähettäviä kanavia ovat Radio 957:n ohella Radio City Tampere ja Iskelmä Pirkanmaa. Yhtiön valtakunnallisia tai osavaltakunnallisia kanavia ovat Radio Nova, Kiss ja Radio SuomiRock.

(TET)

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Suomen DX-Liitto

Postiosoite:
Annankatu 31-33 C 49 c
00100 HELSINKI
Käynti sopimuksen mukaan.

Sähköposti
(Radiomaailma-lehti ja jäsenasiat): Toimisto

Puhelin:
044 0223 030 (arkisin 11-18)

SDXL:n nettivastaanottimet

SDXL:n Kiwi-SDR:t

Kungsböle
Lohja 1
Kotka
Iitti
Parainen
Virrat
Enontekiö
Lohja 2

Jäsenten julkisia SDR:iä

Karelia MW DX, Joensuu

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat vuoden 2021 Radiomaailma-lehdet (6 numeroa). Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 1/2021 ilmestyy 3.2.2021. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 10.3.2021. RM-kansi6/20

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Vuoden 2021 WRTH nyt hinnalla 40 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus: WRTH_2021 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top