FM-taajuuksille luvassa tungosta

Viestintäviraston perjantaina 15.5. julkaisema lausuntopyyntö radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muutoksesta enteilee ruuhkaa Suomen vapaana oleville FM-taajuuksille. Radio- ja televisiotaajuuksien käyttösuunnitelmassa määritellään, mitkä taajuudet kuuluvat eri radioasemien taajuuskokonaisuuksiin. Käyttösuunnitelmaa päivitetään asetuksella pari kertaa vuodessa.

Viestintäviraston 22.5. tekemien lisäysten jälkeen lausuntokierroksella on peräti sata uutta taajuutta. Alun perin taajuuksia oli 78. Lausuntoja voivat jättää kaikki radiotoiminnasta kiinnostuneet tahot.

Eniten painetta on uusien taajuuksien käyttöönotossa Oulun ja Porin seudulla, Kuopiossa, Tampereella ja Vaasassa. Oulusta ja Porista on kummastakin poimittu kuusi taajuutta, muista edellä mainituista kaupungeista viisi. Lisäksi esimerkiksi Rauman seudulle, Etelä-Pohjanmaalle, Kajaanin ympäristöön, Joensuuhun ja Turkuun on tulossa uusia radioasemia. Tuoreimmassa lisäyksessä uusia taajuuksia on myös muun muassa Kymenlaaksossa, Savonlinnassa, Varkaudessa, Uudenmaan länsiosassa, Riihimäen seudulla ja Salossa.

Lähetystoiminta voidaan aloittaa uusilla taajuuksilla vasta, kun taajuuden saajalle on myönnetty ohjelmistolupa. Luvat myöntää myöhemmin tänä vuonna Viestintävirasto. Mikäli taajuuksia ei riitä kaikille hakijoille, päättää luvansaajista valtioneuvosto.

FM-radioille varattujen uusien taajuuksien ohella muakna on neljä AM-radioasemille tarkoitettua taajuutta. Näitä ovat Porin 963 ja 1485 kHz sekä Tampereen 648 ja 729 kHz. Lisäksi pääkaupunkiseudun mediaopetusta antaville oppilaitoksille on varattu taajuus 107,4 MHz.

(TET – Mediamonitori Viestintävirasto)

Artikkelia muokattu 24.5.2015


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tervetuloa radion rajattomaan maailmaan!

Ulkomaisien radioasemien signaaleja voi metsästää muutenkin kuin Internetin välityksellä. Oman erityispiirteensä asiaan tuo radiokelien vaikutus asematarjontaan. Melko vähällä vaivalla ja pienellä rahalla valinnanvaraa on satojen asemien verran. Näillä sivuilla kerrotaan tarkemmin eetterin tarjonnasta ja DX-harrastuksesta. Sivuille on myös kerätty linkkejä muihin aihetta sivuaviin Internetin palveluihin. Liittymällä jäseneksi saat loppuvuoden 2020 Radiomaailma-lehdet. Lehden voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Viimeisimmät lokiasemat (klikkaa kuvaa)

Online Log - AM: AM Log Online Log - FM: FM Log

Radiomaailma-lehti

Radiomaailma 4/2020 ilmestyy 21.10.2020. Seuraavan numeron aineisto-stopdate on 4.11.2020. RM-kansi4/20

DX-kirjallisuutta

DX-Tarvikepalvelusta DX-Tarvikepalvelu
voi tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta). Vuoden 2020 WRTH nyt tarjoushinnalla 25 € + toimitusmaksu 9 € / tilaus: WRTH_2020 Antenneilla aalloille -perusteoksen hinta on 19,50 € + toimituskulut 9 € (koko toimitukselle). Voit tilata myös sähköpostilla (klikkaa kuorta): DX-Tarvikepalvelu Sisällysluettelo: klikkaa kannen kuvaa alla! kansi_aa_2016

Yksi tapa harrastaa DX-kuuntelua

Oheisessa YouTube-videossa Jim Solatie (JMS) esittelee DX-kuuntelua RadioGaala2013 -ohjelmassa!

”Diksaaja harrastaa radion kuuntelemista”

Mika Mäkeläinen (MTM) Radio Suomen yövieraana: YLE:n yövieras

ULA / FM: Mitä tarkoitetaan hyvällä radiokelillä?

Ilmiö johtuu ilmakehän yläosiin kesäaikaan syntyvästä heijastavasta kerroksesta, jonka myötä ULA/FM-radioasemia voi kuulua tuhansien kilometrien päästä. Otso Ylönen (OSY) YLE Radio Suomi Kuopion haastattelussa: Hyvä radiokeli

Kävijälaskuri

Flag Counter
Top